ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a retras, la cererea gigantului farmaceutic AstraZeneca, autorizația de comercializare în statele membre a vaccinului dezvoltat de compania anglo-suedeză împotriva COVID-19, vaccin cunoscut sub numele „Vaxzevria”, folosit inclusiv în România. Decizia se aplică începând cu data de 7 mai 2024, conform documentului oficial publicat pe site-ul Comisiei, consultat de Știripesurse.ro, pe care îl atașăm mai jos.

AstraZeneca a depus cererea de retragere a autorizației de comercializare a vaccinului pe data de 5 martie 2024, la mai bine de trei ani de când vaccinul anti-coronavirus a primit autorizația de comercializare (Decizia 698 din 29 ianuarie 2021 a Comisiei Europene).

În urma cererii companiei farmaceutice producătoare, Comisia Europeană a admis solicitarea pe 27 martie 2024. „Retragerea se aplică de la 7 mai 2024”, conform documentului.

În decizie nu sunt prezentate motivele pentru care gigantul farmaceutic a cerut retragerea autorizației pentru vaccinul său anti-Covid-19.
 
 

Motivul anunțat de AstraZeneca

AstraZeneca a explicat, într-un punct de vedere oficial trimis unei agenției de știri din Italia, adnkronos.com, că a cerut retragerea autorizației pentru că nu mai există cerere pentru vaccinul lor și că din acest motiv vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de ei nici nu se mai produce:

„Nu a mai existat nicio cerere pentru vaccinul Vaxzevria, care, prin urmare, nu a mai fost fabricat sau distribuit”, a declarat AstraZeneca pentru agenția de presă italiană Adnkronos.

Compania a adăugat că nici nu mai este de așteptat să existe vreo cerere viitoare pentru vaccinul său împotriva coronavirusului.

AstraZeneca a primit aprobarea de urgență de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pe 29 ianuarie 2021. Aprobarea a fost reînnoită în noiembrie 2022.

Compania admite reacții secundare grave

AstraZeneca a recunoscut în instanță, pentru prima dată, că vaccinul său anti-Covid poate provoca un efect secundar grav.
 
 

Explicații firmei au venit într-un proces colectiv de mai multe milioane de lire sterline din Marea Britanie, dechis de zeci de familii care susțin că ei sau cei dragi au fost mutilați sau „uciși” de vaccinul „defect” al titanului farmaceutic, informează Daily Mail.

AstraZeneca a spus într-un document juridic depus la Înalta Curte din Marea Britanie, în februarie 2024, că vaccinul său „poate, în cazuri foarte rare, provoca TTS”. TTS este prescurtarea de la tromboză cu sindrom de trombocitopenie - o afecțiune medicală în care o persoană suferă cheaguri de sânge împreună cu un număr scăzut de trombocite. Trombocitele ajută de obicei sângele să se coaguleze.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat în ianuarie 2023 că în România rata reacțiilor adverse postvaccinare a fost „în general sub 1%”, cu valori mai mari la AstraZeneca și Moderna, însă cele mai multe vaccinuri s-au realizat cu Pfizer. În ceea ce privește „cauzele serioase”, cu referire la reacțiile adverse grave, „nu am avut inregistrate decese”, „marea lor majoritate au fost reversibile” si cele 48 de cazuri inregistrate inseamna că „ajungem la 3 reactii adverse la fiecare milion de doze administrate”.

Decizia de retragere a autorizației pentru vaccinul AstraZeneca