ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Manuscrisele lui Emil Cioran "Aveux et anathemes”, caietele III și IV, datate anii ’80, sunt scoase la licitație de Historic și au preț de pornire de 100.000 de euro, valoarea lor estimativă fiind de 120.000-150.000 de euro, anunță b365.
  

Marea surpriză a acestor caiete este faptul că un număr de peste 1500 de gânduri cioraniene sunt inedite, nepublicate, ceea ce reprezintă o mare descoperire literară și culturală.

Historic, singura casă de licitații din România dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice și documentelor pe hârtie, speră ca Statul român va achiziționa aceste secvențe extraordinare și le va publica, devenind astfel accesibile tuturor.

„Caietele au fost cumpărate de noi de la o galerie de artă din Paris și ar fi păcat să ajungă într-o colecție particulară”, spune Cezar Florea, director Historic.

Pe lângă prețioasele caiete, laboratoare ale scrisului lui Emil Cioran, vor fi scoase la licitație și alte volume rare

Licitația "Arta de a scrie” va avea loc online în ziua de 22 aprilie, ora 18.30 la sediul Historic din str. Mircea Vulcănescu nr. 5, iar programul de expoziție în care puteți vedea capodoperele este de luni până vineri, orele 10.30-18.00. Pe lângă cele două prețioase caiete, laboratoare ale scrisului lui Emil Cioran, vor fi scoase la licitație și alte volume rare, o colecție bogată de carte de secol XIX și din prima jumătate a secolului XX, semnate de Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, etc. Din "Arta de a scrie” face parte și volumul "Poesii” de Mihai Eminescu, ediția princeps, 1884, alături de culegerea de "Poesii” semnată de Veronica Micle, 1887.

Majoritatea acestor manuscrise ale lui Cioran păstrează șarmul frazării impulsive, gata de a fi memorate 

Casa de Licitații Historic descrie manuscrisele astfel:

"Manuscrisele lui Emil Cioran sunt redactate pe hârtie velină, cu pix albastru, roșu, negru și verde, pe un număr de 149 de pagini (caietul roz) și 169 de pagini (caietul albastru). În caietul roz, dintr-un total de 836 anateme, regăsim 38 publicate, iar în caietul albastru, dintr-un total de 862 anateme, 103 publicate. Caietele conțin notații ale filosofului Emil Cioran, când ample, când fulgurante, cu grafia impregnată de umorile și stările de grație de o stranie patină ascetică, a celui considerat a fi drept un antifilosof. Majoritatea panseurilor cioraniene păstrează șarmul frazării impulsive, dar lizibile, gata de a fi memorate, alteori sunt greu descrifrat, dense, prolixe”.