ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am stat de vorbă cu profesorul Constantin Barbu la marea sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, când peste 12.000 de credincioși au venit din toate colțurile țării la hramul de la peștera sa din Dobrogea, alături de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Publicăm astăzi doar introducerea în discuția amplă purtată pe temele enunțate în titlu.

Victor Roncea: Astăzi este 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei. Știu că ați publicat cele mai vechi manuscrise în care apare numele Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor.

Constantin Barbu: Am publicat în colecția Monumenta Romaniae Historica, grație viziunii Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului, mai multe manuscrise, un palimpsest și un papirus despre Sfântul Andrei, toate absolut celebre. Am publicat fila palimpsest din Calendarul gotic, în care apare numele Sfântului Andrei. Peste imaginea calendarului gotic este o filă din traducerea Bibliei în gotică (aici, ziua Sfântului Andrei este trecută în 29 noiembrie). FOTO:

Am publicat celebrul Codex Ambrosianus. Am publicat, de asemenea, Liber pontificalis (Epitome Feliciana) (manuscris din anul 775, fratele Sfântului Andrei este „beatus Petrus"). FOTO: 

Am publicat, de asemenea, cele mai celebre manuscrise despre Sfântul Andrei și martiriul său într-un volum cu o introducere a Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului (Dobrogea, străveche țară de sfinți, martiri și cărturari) și un studiu introductiv scris de Teodosie Petrescu și Andrei Rădulescu intitulat Mitropolia Tomisului. Conținutul volumului este acesta:

- Eusebius Caesariensis - Historia ecclesiastica (Vatican, BAV, Urb. lat.
385)
- Martiriul Sfântului Andrei (Vat. gr. 807, secolele IX-X)
- Eusebius Caesariensis - Historia ecclesiastica (Vat. gr. 150, secolul
XIII)
- Martiriul Sfântului Andrei (Vat. gr. 1636, secolele X-XI)
- Martiriul Sfântului Andrei (Urb. lat. 603, secolele XV)

Sărbătorirea Sfântului Andrei este în Tomisul prin care el a trecut.

Prin București nu a trecut niciodată Sfântul Apostol Andrei, fiindcă aici erau păduri și mlaștini, nu cetate grecească veche de peste 2600 de ani, ca Tomisul de pe malul Mării Negre. Acolo scria versuri geniale și poetul Ovidius, pe când Hristos avea vreo 8 anișori, la începutul erei noastre, fixate de Sfântul nostru dobrogean Dionisie Exiguul de la Nașterea Domnului. Capetele Bisericii Ortodoxe Române (că sunt mai multe capete, iar cap este unul singur, Hristos Domnul) ar  trebui să regândească de urgență reactivarea Mitropoliei Tomisului,  mitropolie în care mitropolitul Marcus era mitropolit în anul 325, când reprezenta spiritual strămoșii noștri la Sinodul I de la Niceea. Să se trezească cine trebuie să se trezească și să știe că întemeierea simbolică a Europei s-a făcut la Niceea. Noi eram „în Europa" încă din anul 325.

V.R.: În anul 2023 ați publicat multe cărți, știu că ați scris foarte mult și că v-ați bucurat de câteva traduceri din cărțile dumneavoastră de poeme, traduceri despre care mi-ați vorbit cu multă admirație. Despre ce este vorba?

C.B.: Am publicat, cred, câteva sute de volume în colecția Monumenta Romaniae Historica, între care cele mai vechi manuscrise din Collectio canonum, o colecție de rescripturi din Dionysius Exiguus în care apare lista mitropoliților participanți la Sinodul I de la Niceea din anul 325.

Am publicat mai multe volume de versuri, între care Cele zece elegii care sfârșesc poezia. Această carte a fost tradusă în franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, albaneză, greacă, suedeză și mongolă.

Am avut noroc de traducători uluitori: Dinos Koubatis, Gabriela Căluțiu Sonnenberg, Carmen Bulzan, Dorina Brândușa Landén, Irina Lupu, Ana-Maria Cristofir, Baki Ymeri, S. Bulgantamir, Tatiana Dabija. Nu știu cum le voi mulțumi pentru talent și muncă. În mod sigur voi rămâne dator, o datorie nesfârșită.

Iată câteva dintre coperți:

 

 (Va urma)