ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite, care tocmai au alocat un nou ajutor de 61 de miliarde de dolari (56 de miliarde de euro) Ucrainei, plănuiesc să trimită acolo mai mulți consilieri militari, într-un moment în care armata rusă pare să fi luat ascensiunea, relatează ziarul online american Politico, citându-l pe generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit mariustucă.ro.

SUA ia în considerare trimiterea de consilieri militari suplimentari la ambasada de la Kiev, cea mai recentă demonstrație a angajamentului american față de Ucraina, deoarece Rusia pare să câștige avânt în conflictul de doi ani.

Consilierii nu ar fi într-un rol de luptă, ci mai degrabă ar sfătui și sprijini guvernul și armata ucraineană, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

„De-a lungul acestui conflict, Departamentul de apărare american (DOD) a revizuit și a ajustat prezența noastră în țară, pe măsură ce condițiile de securitate au evoluat. În prezent, luăm în considerare trimiterea mai multor consilieri suplimentari pentru a spori Biroul de Cooperare pentru Apărare (ODC) de la Ambasadă”, a spus Ryder într-o declarație pentru POLITICO, menționând că „personalul este supus acelorași restricții de călătorie ca toți angajații ambasadei.

ODC „efectuează o varietate de misiuni de consiliere și sprijin (non-combat) și, deși are personal exclusiv din DOD, este încorporat în Ambasada SUA, sub autoritatea șefului misiunii, ca și restul Ambasadei”, a adăugat Ryder. .

Ryder a refuzat să discute despre un anumit număr de personal „din motive de securitate operațională și de protecție a forței”.

Trupele suplimentare vor sprijini eforturile de logistică și de supraveghere pentru armele pe care SUA le trimit Ucrainei, potrivit patru oficiali americani și o persoană familiară cu planurile, cărora li sa acordat anonimatul pentru a vorbi despre un subiect sensibil.

Noul contingent va ajuta, de asemenea, armata ucraineană cu întreținerea armelor, potrivit unuia dintre oficialii americani și persoanei cunoscute.

O mână de trupe americane s-au desfășurat deja pentru rotații scurte atașate ambasadei de la Kiev, au declarat doi dintre oficiali americani. Personalul respectiv ajută cu supravegherea și securitatea ambasadei.

Nu era clar câte trupe americane suplimentare vor fi trimise în cele din urmă în Ucraina, dar doi dintre oficialii americani au spus că numărul va ajunge până la 60.