ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am fost recenzat astăzi. A venit un tânăr amabil, dar necopt și absolut nepregătit. I-am răspuns la toate întrebările. Inclusiv la cea legată de cetățenie, de limba vorbită, inclusiv unde am fost în noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie și dacă n-am probleme cu memoria și cu mersul. 

Eu așteptam, evident, întrebarea legată de apartenența etnică. Am așteptat ca prostu’, însă întrebarea așa și n-a mai venit. La final, îl întreb eu: de ce nu mă întrebați ce etnie am? Și el, absolut senin, îmi zice: păi v-am întrebat. Atunci mi-am dat seama că e putredă treaba cu acest recensământ. L-am rugat să îmi arate ce a notat în dreptul etniei. Fără să-i spun nimic, fără să mă întrebe, și-a notat etnia „moldovenească”. M-a și întrebat: da care e diferența dintre etnie și cetățenie? Am insistat și a modificat până la urmă etnia în chestionar.

Așadar, în baza propriei experiențe, pot spune cu certitudine că acest recensământ e o farsă, un simulacru ordinar, care nu va arăta nici pe departe tabloul adevărat, iar datele vor fi desenate după bunul plac al nu știu cui. Dar ce așteptări am fi putut avea când până și șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, ne spune deschis, cu o mutră serioasă, că etnia „moldovenească” există. 

Acum despre procedura de colectare a datelor. Recenzorii vin cu tableta. Stau cu ea în față și notează aparent ce zic intervievații. Să presupunem că alți recenzori întreabă etnia. Dar care e certitudinea că notează ceea ce spun oamenii? Niciuna. Că nu stă nimeni să verifice fiecare răspuns. Și care e certitudinea că după ce ies pe ușă nu modifică datele? Iarăși niciuna. 

Tare sper că eu am avut ghinionul să-mi pice un recenzor slab pregătit sau poate rău intenționat. Dar tare mă îndoiesc de faptul că acest recensământ este făcut cu bună intenție. Aștept să văd și experiențele altora, însă eu concluzia mi-am făcut-o. Totul e clar cu acest recensământ…
 
 
Parteneriat ZIUA.md