ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actuala putere a Uniunii Europene riscă să ia voturi simbolice la apropiatele alegeri parlamentare în UE. Organizațiile fermierilor din toate statele membre au transmis, la unison, un mesaj clar: fără Ucraina în UE și fără politicile agricole aberante din Green Deal. Acestea susțin că prioritățile trebuie să fie suveranitatea și securitatea alimentară, care, în actuala legislație, sunt pur și simplu ignorate.

Fermierii europeni sunt deciși să schimbe puterea în Parlamentul UE. La discuția cu principalele partide europene, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, organizațiile agricultorilor din statele membre au avut o poziție comună, în care au cerut, direct, stoparea demersurilor intrării premature a Ucrainei în UE și schimbarea politicilor agricole din Green Deal, care distrug suveranitatea și securitatea alimentară.

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare la Copa Cogeca au cerut grupurilor politice europene să își prezinte viziunea asupra situației curente a sectorului agricol, măsurilor pe termen scurt și priorităților pentru mandatul viitor.

”Bugetul PAC trebuie să fie în concordanță cu prioritatea asigurării securității alimentare și hrănirii populației de 2-3 ori pe zi. Suntem îngrijorați că ne deschidem porțile către produse care nu respectă aceleași standarde. Avem nevoie de studii fezabilitate, studii științifice și analize de impact economic, social și de mediu, înainte de a lua măsuri. Solicităm ca următorul comisar la Agricultură să fie puternic și să aibă poziția de  vicepreședinte al Comisiei Europene. Am suferit ca agricultori, atât de factori externi, dar și că nu am fost ascultați și nu s-a ținut cont de propunerile noastre. Vom vota cu înțelepciune, pentru Europa, la următoarele alegeri. Nu dorim o închidere a țărilor în sine. Dorim ca agricultorii să se regăsească în propunerile partidelor și să aleagă reprezentanți constructivi și susținători ai sectorul agroalimentar și securității alimentare europene”, a declarat Christiane Lambert, președinta COPA.

Aceleași condiții și pentru importuri

Din partea României, Florentin Bercu, directorul executiv al UNCSV- AAC și vicepreședinte COGECA, a semnalat că fermierii și cooperativele au nevoie de mai mult spațiu și stabilitate, predictibilitate, mai puțină birocrație, profitabilitate, de comerț în măsuri de reciprocitate, cu respectarea unor standarde și de către produsele importate, pentru a putea fi sustenabili.

”Avem nevoie de un pact al fermierilor, pact al competitivității. Fermierii și producătorii europeni nu trebuie lăsați să poarte o povară disproporționată a consecințelor acestei liberalizări comerciale a produselor din Ucraina și sunt necesare mai multe acțiuni concrete, decât până în prezent. Susținerea aderării Ucrainei trebuie făcută doar după ce această țară își va îndeplini obligațiile pe toate capitolele și sectoarele.  Produsele agricole importate să respecte aceleași condiții de producție ca produsele agricole din UE, conform constrângerilor legislației europene”, a afirmat Florentin Bercu.

Totodată, președintele Cooperativei Agricole BIO TOP România, Radu Mihailov, a atras atenția politicienilor UE că ar fi mai corecți dacă ar recunoaște că unele din obiective inițiale nu sunt sustenabile, că nu sunt adaptate realității zilelor noastre. ”Pe cale de consecință, nu ar trebui să ne fie rușine să schimbăm paradigma, pentru că ceea ce-și propune aceasta nu este ceea ce poate suporta societatea civilă”, a punctat Radu Mihailov.

Perversitate politică

Anna Zalewska, din Polonia, Coordonatoare a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, a avertizat că unii politicieni și-au schimbat acum discursurile doar de fațadă. Aceasta a arătat că certificarea voluntară a emisiilor de carbon nu este o idee foarte bună. ”Dacă vor fi obligați să-și certifice eliminările, fermierii vor deveni victimele grupurilor de interese. Realitatea este alta decât ceea ce pare. Fermierii vor primi mai mulți bani numai dacă nu produc. Doar dacă își vor pune la dispoziție terenurile pentru mediu și climă”, a spus Anna Zalewska.


Claudia Marcu,
Parteneriat Ziarul Național