ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un detectiv de poliție susține că un consilier apropiat al lui Bolsonaro a recunoscut că acesta a cerut date eronate pentru a le introduce în sistemul de vaccinare al țării în perioada în care a călătorit în Statele Unite, care necesitau vaccinul COVID pentru a intra în țară, însă avocatul fostului președinte contestă acuzația, transmite Life Site News.

Țintirea conservatorilor din Brazilia a atins noi niveluri. Associated Press a relatat că fostul președinte Jair Bolsonaro a fost pus sub acuzare pentru că ar fi falsificat statutul său COVID în timpul mandatului.

"Aceasta este o persecuție politică și o încercare de a anula capitalul politic enorm care nu a făcut decât să crească", a declarat Fábio Wajngarten, avocatul lui Bolsonaro.

Bolsonaro a fost președinte al Braziliei din 2019 până în 2022. El s-a refugiat temporar în Florida după ce ar fi pierdut candidatura la realegere în fața socialistului Lula da Silva cu 50,9%-49,1% în octombrie 2022. Bolsonaro nu și-a recunoscut niciodată în mod expres înfrângerea și chiar a contestat rezultatele prin depunerea unui proces de 33 de pagini care a fost respins de judecătorul liberal al Curții Supreme Alexandre de Moraes.

Acuzația de marți a fost depusă de detectivul de poliție Fábio Alvarez Shor. Se pare că face parte dintr-o vânătoare de vrăjitoare mai amplă, supravegheată de De Moraes, care cercetează implicarea lui Bolsonaro în provocarea protestelor din 8 ianuarie 2023, în urma cărora mii de brazilieni au luat cu asalt clădirile capitalei țării, similar cu evenimentele din 6 ianuarie de la Washington, D.C. Bolsonaro, care are 68 de ani și căruia i s-a interzis să candideze la o funcție până în 2023, a susținut mult timp că nu a comis nicio infracțiune.

Shor susține că un consilier apropiat al lui Bolsonaro i-a recunoscut că acesta a cerut date eronate pentru a le introduce în sistemul de vaccinare al țării pentru el și pentru alte zeci de persoane, printre care și fiica sa, în perioada în care a călătorit în Statele Unite, care necesitau vaccinul COVID pentru a intra.

Avocatul lui Bolsonaro contestă această acuzație. "Când era președinte, a fost complet scutit să prezinte orice fel de certificat în călătoriile sale", a declarat Wajngarten. Bolsonaro a negat, de asemenea, că a făcut ceva ilegal în timpul interogatoriului pe această temă în mai 2023.

AP a relatat că biroul procurorului general al Braziliei va avea "ultimul cuvânt de spus dacă va folosi actul de acuzare pentru a depune acuzații împotriva lui Bolsonaro la Curtea Supremă". AP a citat, în plus, un expert juridic care a declarat că, dacă va fi găsit vinovat, Bolsonaro ar putea petrece între doi și 12 ani în închisoare.

În ultimele trei săptămâni, fiul lui Bolsonaro, Eduardo, care este membru al Camerei Deputaților braziliene, a făcut un turneu în Statele Unite pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la persecuțiile președintelui Da Silva împotriva oponenților săi politici.

Pe lângă vizitarea fostului președinte american Donald Trump la proprietatea sa de la Mar-a-Lago, Eduardo a stat de vorbă cu Tucker Carlson și a apărut la o conferință de presă la Capitol Hill, în Washington. Brazilia "nu mai este o democrație", a declarat el, adăugând în același timp că "tatăl meu este acum persecutat și calomniat în cele mai diverse moduri și, ca în orice tiranie, limita ridicolului nu mai există".

Mulți cetățeni obișnuiți din Brazilia au denunțat cursa din 2022 ca fiind frauduloasă. În consecință, sute de mii de persoane au protestat în stradă. Jurnaliștilor care au relatat despre evenimente le-au fost înghețate conturile bancare și cele de pe rețelele de socializare.

Carlson i-a spus lui Eduardo că el crede că este "destul de clar" că alegerile prezidențiale au fost "fraudate cu ajutorul CIA". Eduardo a remarcat că a trebuit să fie atent la ceea ce putea împărtăși. "Nu pot (spune) că alegerile au fost fraudate... Aș putea face multă (închisoare pentru asta)".