ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fotograful REUTERS Mohammed Salem a câștigat joi (18 aprilie) prestigiosul premiu World Press Photo of the Year 2024 pentru imaginea sa cu o femeie palestiniană care leagănă trupul nepoatei sale de cinci ani în Fâșia Gaza.

Fotografia a fost realizată la 17 octombrie 2023, la spitalul Nasser din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, unde familiile își căutau rudele ucise în timpul bombardamentelor israeliene asupra enclavei palestiniene.

Imaginea câștigătoare a lui Salem o înfățișează pe Inas Abu Maamar, în vârstă de 36 de ani, plângând în timp ce ține în brațe trupul neînsuflețit al nepoatei sale.

La anunțarea premiilor sale anuale, Fundația World Press Photo, cu sediul la Amsterdam, a declarat că este important să se recunoască pericolele cu care se confruntă jurnaliștii care acoperă conflictele.

Fundația a precizat că 99 de jurnaliști și angajați ai mass-media au fost uciși în timp ce acopereau războiul dintre Israel și Hamas, de când grupul militant palestinian a atacat sudul Israelului la 7 octombrie, iar Israelul a răspuns prin lansarea unei ofensive militare în Gaza.

"Munca fotografilor de presă și a fotografilor documentariști din întreaga lume se desfășoară deseori în condiții de mare risc", a declarat Joumana El Zein Khoury, directorul executiv al organizației.