ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului împlinește miercuri trei decenii de slujire arhierească, informează Basilica.

Arhiepiscopul Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, județul Suceava.

A urmat școala pri­mară în Dorna – Arini, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1971-1976) și Institutul Teologic Universitar din Bucu­rești (1976-1980), cu licență în Teologie.

A urmat cursuri de doctorat, specializarea Studiul Biblic al Vechiului Testament și Limba ebraică, la același Institut (1977-1981) și la Universitatea Birmingham – Anglia (1 octombrie 1992 – 1 aprilie 1993).

A fost închinoviat ca frate la Schitul Crasna din județul Prahova (1987) și tuns în monahism (1990) cu numele Teodosie, hirotonit ierodiacon pe seama Paraclisului „Sfânta Ecaterina” al Facultă­ții de Teologie din București, iar mai târziu ieromonah (martie 1992), când a fost și hirotesit protosinghel; la începutul anului 1994 a fost hirotesit arhimandrit.

La 22 martie 1994 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titlul „Snagoveanul” și hirotonit arhiereu în 3 apri­lie 1994.

În iulie 1999 a obținut titlul de doctor în Teologie al Facultății de Teolo­gie Ortodoxă din București, cu teza: „Car­tea Psalmilor și importanța ei pentru viața pastoral-misionară a Bisericii”; doctor în Muzică (2005).

În data de 21 februarie 2001 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în istoricul scaun arhiepiscopal de la Tomis (Constanța).

A înființat Seminarul Teologic „Dionisie Exiguul” și Școala de cântăreți bisericești „Gherontie Nicolau”, ambele în Con­stanța; supraveghează procesul de învă­țământ al Facultății de Teologie Ortodoxă din Universitatea Ovidius din Constanța ca profesor și, o vreme, și ca decan; con­ducător de doctorat; a participat ca dele­gat al Bisericii noastre la activități pas­torale și culturale în SUA și în Europa.

Biografia integrală a IPS Teodosie poate fi consultată pe site-ul eparhial conchide Basilica.ro.
 
ActiveNews l-a declarat pe IPS Teodosie în 2021 Omul Anului.
 
Biroul de Consiliere și informare Sfinții Părinți Ioachim și Ana - Constanța, a transmis:
 
"Astăzi, 3 aprilie 2024, inima noastră este plină de bucurie și recunoștință în fața unei mari sărbători spirituale.

Înalt Preasfințitul Teodosie a împlinit 30 de ani de arhierie, iar fiecare clipă din această zi este o binecuvântare adusă de Dumnezeu.

În acest moment de sărbgătoare, părintele nostru coordonator Jean Ion s-a alăturat Sfintei Liturghii cu un suflet plin de lumină și generozitate. A adus în preajma altarului familii aflate în grele încercări, dornic să le dăruiască speranță și alinare.

Înălțăm rugăciuni și mulțumiri către Ceruri pentru darul de a avea alături un ierarh atât de milostiv și implicat în suferința semenilor săi.

Într-o comuniune de suflete și de credință, ne-am rugat împreună cu Înalt Preasfințitul Teodosie, aducând înaintea Lui oameni ce simt povara vieții și cărora le-a dăruit un strop de bucurie prin darurile oferite.

Astăzi, nu doar sărbătorim un arhiereu, ci celebrăm și esența milostivirii și compasiunii creștine, împărtășind dragostea  cu cei aflați în nevoie."

Întru Mulți Ani!