ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ITIA a susținut că dopajul Simonei Halep a fost "repetitiv și sofisticat" și a fost conceput pentru a-i îmbunătăți performanțele la Wimbledon și la US Open, astfel că a cerut o pedeapsă de 6 ani, cerere respinsă de tribunal, relatează RomâniaTV.

ITIA a cerut, de asemenea, ca rezultatele Simonei Halep începând din martie 2022 să fie șterse. Sport Resolutions a anunțat însă că rezultatele anulate vor fi cele obținute după 29 august 2022.

„Toate rezultatele obținute de jucătoare în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu repercusiunile de vigoare, incluzându-se aici returnarea premiilor în bani, a trofeelor și anularea punctelor”, se menționează în motivarea celor de la Sport Resolutions.

Tribunalul independent stabilit de Sport Resolutions s-a reunit pe 28 și 29 iunie, la Londra, și a audiat experți științifici care au depus mărturie în favoarea româncei, care a vorbit și ea în fața judecătorilor, se arată în comunicatul ITIA.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ”violări intenționale” ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP:
 
- prezența și uzul substanței roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open;
 
- folosirea unei substanțe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentrația de roxadustat identificată în mostra pozitivă.

Și acuzația legată de pașaportul biologic a fost menținută, tribunalul susținând că nu există motive pentru a pune la îndoială ”puternica opinie” unanimă a celor trei experți independenți (APMU) care au considerat că „probabil dopajul” este explicația pentru neregularitățile din pașaportul biologic al sportivei.