ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel din Cernăuți a acceptat cererea de compensare a soției unui militar care a fost luat prizonier de ruși timp de un an și jumătate, dar nu a primit plățile prevăzute de unitatea militară pentru aceasta, transmite BucPress.

Potrivit reclamantei, sergentul superior a fost trimis în septembrie 2022 în satul Oskil, raionul Izium, regiunea Harkov, pentru a participa la acțiuni de luptă, după care comunicarea cu acesta a fost întreruptă.

Unitatea militară a informat-o pe soția militarului că acesta a părăsit unitatea militară de bunăvoie. Pe baza acestui fapt, a început o anchetă penală, însă dezertarea nu a fost dovedită. Militarul a fost eliberat din unitatea militară, fiind suspendat de la serviciu.

Ulterior, Biroul de Stat pentru Investigații al Ucrainei a închis cazul, deoarece anchetatorii nu au găsit nicio încălcare a legii penale în acțiunile militarului.

Agenția Centrală de Căutare a Comitetului Internațional al Crucii Roșii a stabilit că soțul reclamantei se află într-adevăr în captivitatea unui stat agresor și este prizonier de război, având dreptul la compensații financiare.

Soția militarului afirmă că a trimis cereri și documente necesare pentru plăți la unitatea militară, dar comandamentul le-a ignorat.

La rândul său, partea acuzată este convinsă că militarul a părăsit unitatea militară de bunăvoie, având arma asupra sa. De asemenea, în unitatea militară se presupune că bărbatul ar fi putut să se predea de bunăvoie ca prizonier de război, așa că consideră că soția nu are dreptul la aceste plăți.

Cu toate acestea, tribunalul a recunoscut activitatea ilegală a unității militare și a ordonat calcularea compensațiilor financiare pentru soția militarului pentru întregul interval în care acesta a fost în captivitate, adică de la 24 septembrie 2022 până când va fi eliberat.

Trebuie menționat că decizia va intra în vigoare doar după ce va expira termenul de depunere a apelului.