ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul a desfășurat o operațiune în Iran în noaptea de joi spre vineri. Iranienii au folosit bateria antiaeriană și au suspendat mai multe zboruri, transmite Mediafax.

O sursă a NBC News susține că oficialii israelieni i-au notificat pe oficialii americani despre operațiune.
 
Armata israeliană nu a comentat informația, dar agenția de stat iraniană IRNA a anunțat că apărarea antiaeriană este folosită în mai multe regiuni, potrivit Reuters.

Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe, a anunțat Sky News.

Explozii au fost auzite în apropierea aeroportului din orașul Isfahan din centrul Iranului. Mai multe investigații au fost lansate.
 
 

Times of Israel precizează că nu a existat nicio confirmare oficială a unui atac din partea autorităților israeliene; mass-media de stat din Iran a raportat doar că apărarea aeriană a fost activată, minimalizând afirmațiile privind un atac asupra unui sit militar din orașul situat la aproximativ 315 kilometri sud de Teheran și descriind incidentul ca fiind obișnuit.

Însă oficiali israelieni și americani anonimi au declarat pentru agențiile de presă americane că Israelul a efectuat un atac. Iar New York Times a declarat că trei surse iraniene au confirmat că o bază aeriană militară din Isfahan a fost lovită. Amploarea pagubelor nu a fost clară.
 

Natura aparent limitată a atacului, care se pare că a fost efectuat cu drone, mai degrabă decât cu rachete sau lovituri aeriene, și lipsa unei recunoașteri oficiale vor oferi probabil regimului iranian negarea strategică necesară pentru a se sustrage amenințărilor belicoase de a ataca Israelul a doua oară, oferind un prim indiciu că atât Israelul, cât și Iranul ar putea încerca să se retragă de pe marginea războiului.

Acțiunea Israelului a fost așteptată pe scară largă, guvernul lui Netanyahu dând indicații pe parcursul săptămânii că nu va lăsa să treacă fără răspuns atacul iranian din 13-14 aprilie

Cu toate acestea, au existat, de asemenea, indicii că Forțele de Apărare ale Israelului și-au moderat planurile de atac ca răspuns la presiunea internațională pentru reținere.

Televiziunea de stat iraniană a declarat că, la scurt timp după miezul nopții, "trei drone au fost observate pe cer deasupra orașului Isfahan. Sistemul de apărare aeriană a devenit activ și a distrus aceste drone pe cer".

Ulterior, televiziunea a declarat că situația din Isfahan era normală și că nu au avut loc explozii la sol. Oficialii iranieni au blocat inițial zborurile la sol și au eliberat spațiul aerian, dar au ridicat restricțiile asupra zborurilor mai târziu vineri dimineață.
 

O sursă a declarat pentru Reuters că SUA nu a fost implicată, dar a fost notificată de Israel înainte de atac.

Potrivit CNN, care citează un oficial american de rang înalt, Israelul a informat SUA că atacul nu viza instalațiile nucleare iraniene. Atât CNN, cât și Fox News au citat oficiali care au descris atacul ca fiind "limitat".

Comandamentul Frontului Interior al Israelului a declarat că nu au existat instrucțiuni speciale pentru a rămâne în apropierea adăposturilor antiaeriene, ceea ce indică faptul că nu se aștepta un răspuns iranian.

Isfahan găzduiește situri asociate cu programul nuclear iranian, inclusiv situl subteran de îmbogățire a uraniului Natanz, care a fost vizat în mod repetat de presupuse atacuri de sabotaj israeliene.

Televiziunea de stat a descris toate siturile din zonă ca fiind "complet sigure".

Tasnim a publicat ulterior o înregistrare video de la unul dintre reporterii săi, care a declarat că se afla în zona Zerdenjan din sud-estul orașului Isfahan, în apropierea "muntelui său de energie nucleară". Filmarea arăta două poziții diferite de tunuri antiaeriene, iar detaliile din videoclip corespundeau cu caracteristicile cunoscute ale sitului instalației iraniene de conversie a uraniului de la Isfahan.

Instalația de la Isfahan operează trei mici reactoare de cercetare furnizate de China, folosite pentru programul nuclear civil al Iranului.

Baza aeriană din Isfahan a găzduit flota iraniană de avioane F-14 Tomcats de fabricație americană - achiziționate înainte de Revoluția islamică din 1979.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat Israelul înainte de atacul de vineri că Teheranul va da un "răspuns sever" la orice atac asupra teritoriului său.

Iranul a declarat joi în fața Consiliului de Securitate al ONU că Israelul "trebuie să fie obligat să oprească orice aventurism militar suplimentar împotriva intereselor noastre", în timp ce secretarul general al ONU a avertizat că Orientul Mijlociu se află într-un "moment de pericol maxim".
 
Deși Iranul a declarat că nu a suferit pagube, unele filmări de la fața locului arată contrariul.