ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a votat miercuri noua lege a adopției. Proiectul legislativ simplifică procedura de adopție și prevede un concediu de acomodare de un an, față de cel de 90 de zile acordat de Guvern.

Totuși, aleșii au redus indemnizația la jumătate față de cuantumul inițial.
 
Proiectul de lege care modifică Legea adopției a fost aprobat de Guvern în luna septembrie și transmis Parlamentului.

"Proiectul de lege vine în sprijinul copiilor abandonați și al familiilor care doresc să adopte. (...) Acest proiect dorește să contribuie la creșterea numărului de copii adoptați, pentru a oferi o șansă de a crește în siguranța și dragostea unei familii. În România, de ani de zile, numărul copiilor abandonați în sistem este constant, în jur de 60.000, și peste 1.000 de copii în fiecare an sunt abandonați în spitale, dintre aceștia anul trecut, până la 30 septembrie, doar 3.800 au fost declarați adoptabili și doar 562 au fost adoptați, anul trecut, în România și 11 copii au fost adoptați internațional", a spus deputatul PNL Florica Cherecheș, potrivit Agerpres.

Proiectul prevede acordarea unui concediu de un an de acomodare între părinte și copil, care se aplică la copiii cu vârsta de peste doi ani. Concediul se acordă la cererea părintelui, iar indemnizația are o valoare de 3,4 ISR (indicator social de referință) pe lună, adică 1.700 de lei pe lună.

Pentru copiii sub doi ani se aplică drepturile prevăzute prin indemnizația pentru creșterea copilului.