ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Camera Deputaților a adoptat marți seara Legea pensiilor cu 199 de voturi „pentru”. Senatul a votat, în 14 noiembrie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii.
 
Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu susține că noua Lege a pensiilor corectează inechitățile și că reforma este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. „Este o formă de respect pentru cei care au muncit și muncesc în România. Legea corectează inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială”, susține Simona Bucura Oprescu, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți seara, proiectul Legii pensiilor.

Ea susține că adoptarea legii în calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța pensiile românilor până în 2070, transmite ȘtiripeSurse.

„Dincolo de tot ce se spune, adevărul este unul singur: în 2024 pensiile românilor vor crește! Reforma este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor”, a susținut ea.
 
Totodată, după dezbateri, Marcel Ciolacu a făcut o afirmație cu adevărat „șocantă”, care ne aduce aminte de povestea cu Contractul Bechtel:
 
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a căutat documentul care conține Planul Național de Redresare și Reziliență și nu a găsit documentul în Guvernul României. „Ați mai auzit așa ceva? În Guvernul României proiectul PNRR nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, a mai precizat șeful Executivului.

El a adăugat că nu există proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență în Guvernul României, atunci când a cerut să îi fie pus documentul la dispoziție.

„Ca să vă mai spun un lucru, am dat și eu căutare la prim-ministrul României să mi se pună și mie PNRR la dispoziție. Nu există. Dacă dumneavoastră ați mai auzit așa ceva – în Guvernul României proiectul PNRR nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, a completat liderul PSD. 
VIDEO:

ȘTIREA INIȚIALĂ: Legea pensiilor este votată astăzi în Camera Deputaților. La fel cum s-a întâmplat la Senat, Coaliția de guvernare și-a propus să  "rezolve" proiectul în doar câteva ore, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen, notează Antena3.

Dezbaterile în comisii sunt planificate să înceapă în prima parte a zile.

La ora 16 încep dezbaterile în plen, urmate de votul final.

Graba Coaliției este justificată de faptul că, mâine, 21 noiembrie, are loc renegocierea PNRR pentru eliminarea procentajului de 9,4% din PIB alocat pensiilor până în 2070.

Condiția oficialilor europeni este ca Legea pensiilor să fie adoptată până la momentul renegocierii.

Prin noua lege, veniturile pensionarilor vor crește de două ori în 2024, prima dată la 1 ianuarie, ca urmare a indexării cu inflația, iar a doua oară, la 1 septembrie.