ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A murit Vlad Ciobanu! România plânge pierderea unui distins artist și om de cultură. Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) din România își exprimă profundul regret pentru trecerea în eternitate a sculptorului Vlad Ciobanu. Profesorul Vlad Ciobanu a fost „unul dintre cei mai valoroși artiști și oameni de cultură din țara noastră”.
 
„De fiecare dată, întâlnirile cu Vlad Ciobanu au fost înălțătoare. Povesteam despre lume, despre bucuriile noastre, despre împlinirile noastre, despre tristețile noastre. Ne-am deschis inimile. Eu îi hoream, îi ziceam din fluier, iar el îmi vorbea despre tainele artei plastice, despre Nichita, Ioan Alexandru, Horia Bernea… Vlad mi-a marcat viața. Acum a plecat cu poveștile lui, cu colindele și harul lui. Dumnezeu să îl odihnească!” - a scris Grigore Leșe.

Vlad Ciobanu s-a născut la 11 aprilie 1948, în comuna Pungești, județul Vaslui. El a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A predat la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și, după 1990, la Universitatea Națională de Arte București - Institutul „Nicolae Grigorescu”.

De-a lungul carierei sale, Vlad Ciobanu a fost distins cu numeroase premii. Printre care se numără Premiul Concursului pentru Desen și Sculptură „Amici del Pomero” din Milano, Italia (1985), Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Artă Ambientală (1999), și Medalia de aur „Dantesca” din Ravenna, Italia (1999).

El a participat la simpozioane naționale și internaționale și a avut expoziții personale sau de grup în țară și în străinătate, inclusiv în Olanda, Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania și Franța.

Printre monumentele semnate de Vlad Ciobanu se numără „Eroul Necunoscut” în Alexandria, „Regele Ferdinand” în Alba Iulia și „Dimitrie Cantemir” în Onești.
 

 
Bustul marelui cãrturar Dimitrie Cantemir, de creatorul sãu, Vlad Ciobanu. (Sursa: Vremea Nouă)
 
Vlad Ciobanu a fost, de asemenea, coordonator și curator al Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși” de la Târgu Jiu, având această responsabilitate în mai multe ediții.

În 2021, la Târgu Jiu, cu ocazia Colocviilor Brâncuși, artistul a primit Premiul „Restitutio. Brâncuși” al Asociației cultural-istorice Pleniceanu.

„Uniunea Artiștilor Plastici din România transmite condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și admirat”, se arată pe pagina de Facebook a instituției.