ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așteptarea a luat sfârșit! Marți, simbolul digital centralizat și programabil al Băncii Rusiei a primit oficial binecuvântarea Dumei de Stat.
 
La 11 iulie, camera inferioară a Adunării Federale a Federației Ruse, Duma de Stat, a adoptat proiectul de lege privind rubla digitală în a treia lectură. Legislația se îndreaptă acum către camera superioară a adunării, Consiliul Federației, și, dacă va fi adoptată, către biroul președintelui.

Concepte sigure și convenabile precum "platformă de ruble digitale", "participant la platforma de ruble digitale", precum și "utilizator al platformei de ruble digitale" și "cont digital (portofel)", au acum definiții concrete.

Legislația aprobată desemnează Banca Rusiei ca unic operator al platformei de ruble digitale. Banca centrală va fi responsabilă pentru toate aspectele CBDC "din Rusia", inclusiv funcționalitatea, siguranța și "contabilizarea corectă" a tranzacțiilor.

Interfax a oferit mai multe detalii despre ceea ce a fost inclus în versiunea finală a proiectului de lege:

Legea adoptată clarifică interdicția de creditare a conturilor în ruble digitale, precum și de acumulare a dobânzii la soldul de ruble digitale. De asemenea, este interzisă deschiderea de conturi comune de ruble digitale (pentru mai mulți utilizatori).

Documentul stabilește, de asemenea, dreptul Băncii Centrale de a bloca un participant la platformă (bancă) să efectueze o tranzacție, dacă autoritatea de reglementare suspectează că aceasta este efectuată fără consimțământul clientului. În acest caz, Banca Centrală va informa banca sau clientul cu privire la posibilitatea de a trimite un al doilea ordin folosind aceleași detalii și pentru aceeași sumă. La primirea unui ordin repetat, Banca Centrală va fi obligată să îl onoreze.

În plus, conform legii, Banca Rusiei va putea încheia acorduri cu alți operatori CBDC [adică alte bănci centrale] - nu numai cu un stat străin, ci și cu un grup de state străine.

Apropo: Raportul Interfax conține, de asemenea, un comentariu interesant din partea prim-vicepreședintelui Băncii Rusiei, Olga Skorobogatova, care este foarte entuziasmată de posibilitatea de a crea nu doar CBDC-uri "naționale", ci CBDC-uri pentru "un întreg spațiu". Și gândiți-vă: unii naivi îngrijorători creduli susțin că CBDC-urile ar putea submina puținul care a mai rămas din suveranitatea națională.

Principalele prevederi ale legii vor intra în vigoare la 1 august 2023.

Legislația deschide, de asemenea, calea pentru un proiect în mai multe etape menit să integreze rubla digitală în economia Rusiei.

RBC a explicat:

După cum se precizează în materialele privind rubla digitală de pe site-ul Băncii Rusiei, Banca Centrală va introduce [CBDC] în etape: "În primul rând, trebuie să realizăm un pilot pe ruble digitale reale cu clienți reali și să elaborăm operațiunile de bază cu băncile (deschiderea și închiderea portofelelor digitale, transferul de ruble digitale între cetățeni, plata pentru achiziții și servicii cu ajutorul unui cod QR). În viitor, gama de operațiuni va fi extinsă. [...] Decizia de a scala rubla digitală va fi luată în funcție de rezultatele trecerii tuturor etapelor pilotului și ținând cont de feedback-ul participanților la acesta."

Un reprezentant al VTB a declarat pentru RBC că testarea va avea loc în modul "friends and Family" - folosind un cerc restrâns de clienți și angajați ai băncii. Băncile vor testa toate operațiunile principale: înregistrarea și deschiderea unui portofel, reaprovizionarea acestuia, retragerea de fonduri dintr-un portofel digital către un cont fără numerar, transferuri de la un client la altul, precum și plăți și tranzacții autoexecutabile, potrivit lui Alexei Matveev, șeful departamentului de dezvoltare a afacerilor de plăți de la Alfa Bank.