ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pianista Ioana Maria Lupașcu a plecat la ceruri chiar de ziua punerii în raclă a Brâului Maicii Domnului, pe 31 august 2023, cu puțin timp înainte de a împlini 46 de ani. 

Pe 13 iulie 2023, artista scria pe pagina sa personală: „Săptămâna aceasta am primit cea mai înaltă distincție de pana acum. Am simțit o emoție copleșitoare sa primesc Crucea Patriarhală și mulțumesc infinit.”

Anul trecut, de Bobotează, artista a relatat pentru ActiveNews, de la fața locului, minunea întoarcerii apelor Iordanului, care s-a dezvăluit credincioșilor prezenți la slujba ținută de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, stârnind o mare emoție și evlavie, și care nu s-a petrecut însă și la greci și ruși sau la Patriarhul Ierusalimului, după cum ne-a transmis muziciana (VIDEO AICI). „Înaltul este smerit, este omul lui Dumnezeu evident!”, ne spunea marea pianistă, prezentă în grupul de credincioși în momentul în care s-a întâmplat minunea.

Pianista Ioana Maria Lupașcu s-a născut la 19 septembrie 1977, la Brăila. Pe 31 august, la orele 4.28, a plecat la Domnul după o suferință provocată de boala cancerului. Nu a susținut vaccinarea. A iubit Mărturisitorii. A fost și jurnalistă, la Monitorul de Brăila și Q Magazine.

„Cu sufletele îndurerate vă anunțăm că prietena și colega noastră, Ioana Maria Lupascu, a plecat dintre noi.”,  a transmis și Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești:

„Deși oamenii buni nu câștigă întotdeauna, o vom ține minte pe Ioana ca o adevărată luptătoare, atingând cu dragoste persoanele din jurul ei și clapele pianului chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. Suntem recunoscători că ne-am putut afla în preajma unui spirit atât de frumos și a unei artiste desăvârșite, deși această călătorie a fost întreruptă prematur.”, este o parte din mesajul de condoleanțe al Filarmonicii. 

Artista început sa studieze pianul la vârsta de patru ani cu prof. Mircea Bogatu, potrivit https://ioanalupascu.ro/.

A absolvit Liceul de Muzică ''George Enescu'' din București, apoi, în 2000, Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din București, obținând la susținerea licenței nota maximă, transmite Agerpres într-o portret de personalitate. Tot în 2000 este admisă la Masterul "Virtuosity Level" la Conservatorul din Lausanne, Elveția. După câteva luni s-a mutat în Italia, devenind timp de trei ani studentă, la Academia Europea di Musica, a marelui pianist Lazar Berman. După încheierea masterului de trei ani de zile în perfecționare solistică, a continuat să lucreze cu maestrul Berman până la moartea acestuia, în 2005, iar cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o să-și îmbogățească mijloacele de expresie muzicală și să aprofundeze viziunea asupra interpretării solistice. Maestrul Berman o definea drept "o solistă cu imense posibilități tehnice și artistice", notează site-ul https://ioanalupascu.ro. În 2005 a revenit în România.

A fost câștigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri de pian naționale și internaționale, dintre care Lira de Aur-Suceava (Premiul I, II, III), Concursul Național de Muzică - în anii copilăriei (Premiul I), ''Mihail Jora'' București (premiu special), Konzerteum - Grecia (Premiul III), Ferdi&Lili Statzer - Istanbul, Turcia (unde a câștigat și Premiul ''Vedat Kosal''). A început o carieră solistică, fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveția, Croația, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.

În perioada 2000-2005 a participat cu recitaluri solo, concerte sau împreună cu muzicieni de marcă la festivaluri de muzică precum: Pazailis Music Festival- Lituania, Festivalul "W.A. Mozart" (Opera Brașov), Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului, Festivalul Operelor Independente Iași, Festivalul Național de Teatru București, Festivalul Gloria Domini, Fesivalul FIE Iași, Gala Proms of Delight - Ediția de Paște 2007, care a avut loc la Ateneul Român, Festivalul de Teatru de la Sibiu - Capitală Europeană, unde a luat parte la o serată de muzică și dramaturgie alături de mari nume ale scenei: Ion Caramitru, Richard McCabe, William Nadylam, Piotr Adamczyk, George Banu, potrivit https://www.facebook.com/filarmonicaploiesti/.

În România a cântat cu cea mai mare parte a orchestrelor filarmonice naționale: București (Orchestra Națională Radio, Bucharest Symphonic Pops, Orchestra medicilor), Ploiești, Arad, Cluj, Iași, Timișoara, Bacău, Botoșani, Sibiu, Tg. Mureș, Constanța, Târgoviște, Galați, Craiova, Satu Mare etc. A cântat sub bagheta unor renumiți dirijori, precum JF Antonioli (Elveția), Ramiro Arista, Mihail Agafița, Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Mika Eichenholz (Suedia), I.Ionescu-Galați, Ladislau-Petru Horvath (Italia), Marius Hristescu, Koichi Inoue (Japonia), Walter Hilgers (Germania), Sabin Pautza, I.I.Prunner, Gottfried Rabl (Austria), Petre Sbârcea, Tiberiu Soare, Winston Dan Vogel (USA), Theo Wolters ( Olanda) ș.a. A concertat în săli importante precum Sala Puccini (Conservatorio ''G.Verdi'' Milano), Teatro San Babila, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Thalia, Opera Brașov etc.

Din 2007 pianista Ioana Maria Lupașcu este solistă concertistă a Filarmonicii ''Paul Constantinescu'' din Ploiești.

În 2007 a lansat CD-ul ''Live Piano Solo'' (Ed. Libris), urmat de ''Piano Recital'' în 2009 (Ed. Casa Radio - Radiodifuziunea Română). În 2011 interpretează coloana sonoră a documentarului de televiziune ''O lacrimă de... celuloid...''. A fost invitată, în 2008, de Societa dei Concerti să deschidă stagiunea de recitaluri din Sala Puccini a Conservatorului ''G. Verdi'' Milano și în același an a lansat primul său roman autobiografic, ''Prințul Baghetei'' (Editura MeteorPress).

Ioana Maria Lupașcu a început în anul 2011, colaborarea cu actrița Daniela Nane într-o serie de spectacolele de muzică și poezie. În decembrie 2012 a fost invitată, alături de violoniștii Romel & Victoria Joseph, să susțină un recital la sediul Națiunilor Unite din Geneva pentru Ziua internațională a drepturilor omului. În 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu în spectacolul ''Bijuterii muzicale'', cu piese pornind de la repertoriul baroc și ajungând la canzonette, și în același an a luat naștere proiectul său PianoTango, concerte compuse din muzică de film și tangouri pentru pian și diferite formații.

În stagiunea 2016-2017 a dezvoltat o serie de concerte în colaborare cu Opera Comică pentru Copii: ''Armonii de toamnă'', ''Armonii de iarnă'', ''Armonii de primăvară'' și ''Armonii de vară'' și a susținut o serie de mare succes de concerte-lecție pentru copii. În 2017 a fost invitată de Cvartetul Gaudeamus să serbeze împreună 30 de ani de activitate ai cvartetului într-o serie de concerte.

La 25 octombrie 2017, a susținut un recital cu ocazia vernisajului expoziției "Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)", la Muzeul Național Cotroceni. La 6 decembrie 2018, a participat, alături de alți artiști care au reprezentat de-a lungul timpului țara pe marile scene ale lumii, la concertul extraordinar "Românește", dedicat Centenarului Marii Uniri și care a avut loc pe scena Operei Naționale București, după cum a publicat AGERPRES.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

VIDEO de la unul dintre ultimele concerte - la  Ateneul Român - Gala Bucuria Vindecării 2023: