ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trebuie să intensificăm rezerva de personal militar, transmite președintele României, Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută în contextul în care România marchează 20 de ani de prezență în NATO, relatează Știripesurse.

„Aderarea noastră la NATO și parcursul european au fost principalele noastre obiective. Am dezvoltat România de azi, un aliat puternic, responsabil și angajat în ecuația de securitate.

Beneficiem azi de cele mai solide garanții de securitate din istoria României, pe care ni le oferă articolul 5. La rândul nostru contribuim la întărirea securității comune și colective.

Astăzi menținem o prezeță semnificativă în Kosovo dar și pe flancul estic. Militarii noștri colaborează și se antrenează cu alți camarazi din alte țări.

Actualul context, generat de război, arată importanța strategică a României în zona Mării Negre. Am întărit și continuăm să consolidăm structurile aliate.

Apărarea cetățenilor e una din obligațiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi garantată siguranța fără o armată dotată cu arme moderne. Am crescut bugetul de la 2 la 2,5% din PIB pentru apărare. În paralel trebuie să intensificăm rezerva de personal militar, pentru a revitalzia industria militară și cea de transport”, a spus Iohannis.

„Țările din Flancul Estic al NATO sunt, în aceste vremuri, în prima linie aliată de descurajare și apărare pentru menținerea securității euroatlantice în fața posturii agresive a Rusiei. Este, de aceea, o aspirație legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc”, a punctat președintele.

Iohannis: „Împreună suntem mai puternici”

„România a primit recunoașterea aliaților și și-a consolidat statutul de partener de încredere. Acestea au și fost argumentele mele pentru intrarea în cursa pentru secretar general al NATO. Toate acestea reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare.

Îi felicit pe toți cei care au făcut posibilă aderarea și integragrarea în NATO. Împreună suntem mai puternici, împreună suntem NATO”, a mai adăugat președintele.

Continuă sprijinul pentru Ucraina

„Împreună cu Aliații din NATO vom continua să oferim sprijin politic și practic multidimensional Kievului. O dimensiune importantă a acestui sprijin va fi instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloți F-16, la Centrul pe care îl găzduim la Fetești”, declară Klaus Iohannis.

El afirmă că Ucraina și Republica Moldova vor fi sprijinite pentru aderarea în Uniunea Europeană
„Ne vom coordona în continuare în cadrul Uniunii Europene pentru a sprijini parcursul european al Kievului și al Chișinăului și vom pleda pentru acordarea de asistență substanțială Ucrainei pe toate palierele. De asemenea, România rămâne un susținător ferm al legăturii transatlantice și al colaborării intensificate dintre NATO și Uniunea Europeană, în spiritul sinergiei eforturilor și al complementarității reciproc benefice”, încheie Iohannis.