ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției Raluca Prună a venit cu câteva precizări referitoare la competențele SRI privind urmărirea penală, în urma OUG adoptată vineri de Guvern privind interceptările. După comentariul postat de aceasta pe Facebook a venit și reacția vehementă a fostului premier Victor Ponta, care o acuză pe Prună că are o gândire kaghebistă.

Într-o postare pe Faxcebook, Raluca Prună a scris că ordonanța adoptată de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective. Ministrul Justiției susține  că SRI nu a primit absolut nicio competență pe care nu o avea și că ordonanța "este o soluție provizorie, dar necesară, dată fiind decizia CCR care impunea de pe o zi pe alta o soluție". 

"Câteva clarificări esențiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 - Ordonanțele de urgență sunt acte cu putere de lege. 2 - OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic. 3 - SRI nu a primit absolut nicio competență pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competențele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracțiuni din titlul X din Codul Penal și terorism. Pentru toate aceste infracțiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva - nu polițist, fie el și judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepție. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI'', a scris ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook. 

Raluca Prună spune că respectiva ordonanță nu exclude, ci deschide dezbaterea publică necesară despre ce soluție alege societatea românească. 

"Cu titlu personal, mi se pare suprarealist să văd reacțiile unor foști înalți demnitari, care știau exact cum stau lucrurile de vreo 10 ani încoace, le-au girat, ca acum să le denunțe comme du jamais vu, ale cavalerilor luptei anti-corupție instituționali sau din societatea civilă care știau de asemenea și nu au găsit temei să se despartă în tot acest timp. Nu e bai, adevărul separă întotdeauna apele. În fine, sunt fericită că decizia CCR a creat breșa detașării poliției judiciare în parchete. E un început'', susține Raluca Prună. 

Tot pe Facebook a venit și reacția dură a fostului premier Victor Ponta, care consideră că decizia și acțiunile ministrului Justiției sunt de factură kaghebistă. Ponta susține că românii nu mai trebuie să tacă în fața unei încălcări flagrante a unor drepturi fundamentale, așa cum prevede noua OUG.

"M-am ținut departe de discuțiile din ultima perioadă, dar când văd un ministru al Justiției dintr-o țară membră UE că gândește și acționează ca o kaghebistă sinistră fac un apel către toți cetățenii încă liberi din România - drepturile noastre fundamentale NU sunt "un lux teoretic"!!! 
Dacă iar tăcem de frică vom ajunge mult mai rău decât în anii 50 când comuniștii (cu exact aceeași gândire ca Madam Prună sau Macovei) au distrus această țară!!!
Vă propun să nu tăcem de data asta!!!", a scris Victor Ponta pe Facebook.