ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 9 aprilie 2024 se împlinesc optsprezece ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie în demnitatea de Întâiul Episcop al Giurgiului.

Ierarhul s-a născut în data de 20 apri­lie 1969, în comuna Scorțeni, jud. Prahova.

A urmat Școala generală în satul Urleta, comuna Bănești, jud. Prahova; Liceul nr. 1 din Câmpina, pe care l-a absolvit în 1987, cu baca­laureat. A absolvit Facultatea de Teologie din Bucu­rești (1992-1996), cu licență; cursuri de Master la aceeași Facultate (1998-1999).

În perioada 1999-2000 a urmat cursul de Limbă greacă la Universitatea Aristotel din Tesalonic; în anul 2000 s-a înscris la cursul de doctorat al Facultății de Teologie al aceleiași Universități; în 3 mar­tie 2005 a obținut titlul de doctor în Teo­logie la Tesalonic, cu teza: Considerarea istorică a cauzelor și consecințelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Bise­rica Romano-Catolică (sub îndrumarea Prof. dr. Apostolos Glavinas).

În anul 1990 a intrat în obștea schitului Crasna, iar în 1991 a fost tuns în monahism cu numele Ambrozie; în cursul lunii mai 1992 a fost hirotonit ierodiacon și iero­monah.

În peri­oada 1996-2000 a fost stareț al schitului Darvari din București, pe care l-a reactivat.

În 1999 a fost înălțat la rangul de protosinghel; în data de 4 octombrie 2000 a fost ales Episcop vicar patriarhal, cu titlul Sinaitul, și hirotonit arhiereu în 15 octombrie 2000, în Biserica Sfântul Spiridon din București.

În data de 8 februarie 2006 a fost ales Episcop titu­lar al Eparhiei Giurgiului (nou-înființată) și instalat în Duminica a V-a a Postului Mare (9 aprilie 2006), în Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Giurgiu.

Cu prilejul împlinirii a optsprezece ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie în demnitatea de Întâiul Episcop al Giurgiului, preoții și credincioșii eparhiei Giurgiului înalță rugăciuni către Bunul și Milostivul Dumnezeu să dăruiască Preasfinției Sale deplină sănătate, pentru a sluji cu aceeași dragoste, înțelepciune și dăruire Biserica lui Hristos și poporul dreptcredincios.

Întru mulți și binecuvântați ani, Preasfintite Părinte Episcop!