ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, 23 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din municipiul Aiud, județul Alba. Mănăstirea a fost construită pe locul numit „Râpa Robilor”, în memoria martirilor din temnițele comuniste românești, infomrează Centrul Eparhial Tomis.

După Sfânta Liturghie, ierarhul nostru a oficiat Acatistul Sfinților Mărturisitori și slujba parastasului la monumentul-biserică numit „Calvarul Aiudului”.

Edificarea monumentului a început în 1992, la aceasta contribuind părintele Arhimandrit Justin Pârvu și foștii deținuți politici din țară și din străinătate.

Au participat maici și călugări de la Paltin-Petru Vodă și Văcăreștii Noi, Frăția Ortodoxă și alte organizații patriotice, mulțime de credincioși și urmași de foști deținuți politic cât și ultimul mare poet al temnițelor comuniste, Demostene Andronescu.

VIDEO:

În Cuvântul său, ierarhul tomitan a omagiat jertfa martirilor români anticomuniști și lucrarea vrednicului de păomenire Părinte Justin:

„Azi mă simt mai emoționat și mai pătruns ca oricând de această comuniune a noastră cu martirii noștri, cu mărturisitori, cu toți cei care au dus numele lui Hristos în temnițele comuniste. Aceștia s-au luptat pentru Hristos, și au ales chinul și moartea, în locul comodității și libertății, dar ei se simțeau liberi pentru că puteau să mărturisească pe Hristos. A mărturisi pe Hristos este un mare DAR, este chiar un privilegiu. Când Îl mărturisești pe Hristos te unești cu El. Și așa cum ați auzit au fost și Episcopi intre ei și între 5-10% au fost și preoți, fiecare pagina are trei preoți. Au fost intelectuali, generali și miniștri, ofițeri, subofițeri, magistrați, dascăli, simpli țărani, oameni de toate felurile, din toate paturile sociale - pentru că toți aparținem lui Hristos. Și trebuie să aparținem lui Hristos pentru că ne numim creștini și Hristos nu rămâne dator niciodată. Hristos nu ne răsplătește după cât am suferit, ci înmiit mai mult. Hristos nu ne dă o răsplată vremelnică, ci ne dă o răsplătire veșnică, care este mereu mai luminoasă, mai fericită, mai plină de daruri și de  bucurii. Având această încredințare, să îi mulțumim lui Dumnezeu că am fost astăzi aici.

Socotesc ziua de astăzi o zi crucială, de aceea am făgăduit și îmi doresc dacă Dumnezeu îmi vă îngădui să fiu în fiecare an aici. Pentru că aici sunt numele martirilor din toate zonele țarii, care au fost aduse aici prin strădania vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu. 

Și iată un ultim supraviețuitor, domnul Demostenie Andronescu, în vârstă de 97 de ani, a fost astăzi cu noi. Am stat de vorba cu el, este mare lucru să avem astfel de supraviețuitori. 

Eu vă mulțumesc tuturor celor care ați fost astăzi aici. Să nu credeți că este puțin lucru că ați stat cu noi. Am pomenit atâtea nume, dar sunt mai proaspăt decât înainte de a le pomeni - pentru că fiecare nume mi-a adus o rază de lumină. 

În anul în care erau restricții și am slujit la parastas, trei ore și cincisprezece minute am pomenit pe toți ce adormiți, primiți prin telefon, prin diferite mesaje. Și iată, aici am pomenit mai puțin, doar două ore. De aceea îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această mângâiere, pe care mi-a dat-o să fiu aici. Și stiu că Inaltpreasfințitul Irineu mă vă binecuvânta în fiecare an. De aceea îl rog pe Bunul Dumnezeu să îi dea multă sănătate și să fim împreună în slujire, și să fim cât mai des aici. Aici, la Aiud este sanctuarul neamului românesc - atât de valoros este acest loc și trebuie să îl cinstim. 

Dumnezeu să îi ierte pe cei pomeniți și pe voi toți să vă întărească. Și astăzi puneți un nou început: de la această pomenire a martirilor noștri să fiți mai hotărâți în a vă ruga, în a posti, în a vă gândi la viață cea veșnică și a face tot binele iertând pe toți cei care ne-qu greșit și rugandu-ne unii pentru alții  și întărind comuniunea intre noi, în credință, în nădejde, în dragoste și comuniune. Amin."