ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Transferul sistemelor de rachete tactice ale armatei cu o rază de acțiune de aproape 200 de mile pune capăt unei lungi dispute între Washington și Kiev, scrie Politico, potrivit mariustucă.

Administrația Biden a expediat luna trecută în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina pentru prima dată în războiul de doi ani – iar Kievul a folosit deja arma de două ori pentru a lovi adânc în spatele liniilor rusești.

În martie, SUA au aprobat în liniște transferul unui număr de sisteme de rachete tactice ale armatei cu o rază de acțiune de aproape 200 de mile, a declarat un oficial înalt al administrației Biden și doi oficiali americani, permițând forțelor președintelui Volodimir Zelenski să pună în pericol mai multe ținte rusești în interiorul ucrainei. teritoriu suveran.

Administrația va include ATACMS suplimentar pe rază lungă într-un nou pachet de ajutor militar de un miliard de dolari aprobat miercuri de președintele Joe Biden, a declarat unul dintre oficialii americani.

Furnizarea versiunii cu rază lungă de acțiune a ATACMS pune capăt unei drame îndelungate în care Ucraina a strigat ani de zile să primească arma, punând o pană între Washington și Kiev. SUA au trimis în liniște versiunea cu rază medie a rachetei în octombrie, dar Ucraina a continuat să facă presiuni pentru o armă care să îi permită să lovească mai departe în spatele liniilor Rusiei.

Forțele ucrainene au folosit rachetele cu rază lungă de acțiune de două ori, mai întâi împotriva unei baze militare ruse din Crimeea și, mai recent, împotriva forțelor ruse la est de Berdiansk, lângă Marea Azov, a declarat înalt oficial al administrației.

Statele Unite au anunțat miercuri un nou pachet de arme de 1 miliard de dolari care va fi transferat rapid Ucrainei, acum că Biden a aprobat proiectul de lege întârziat pentru ajutor extern , care a fost adoptat de Senat săptămâna aceasta. Printre alte arme, tranșa va include rachete antiaeriene Stinger pentru apărarea aeriană; cartușe de artilerie de 155 mm; Vehicule de luptă Bradley; Sisteme antitanc de javelin; și muniții antipersonal Claymore, potrivit unui comunicat de presă al Pentagonului.

POLITICO a raportat pentru prima dată în martie că SUA trimiteau Ucrainei o a doua rundă a unei versiuni diferite de ATACMS, una care călătorește 100 de mile și poartă focoase care conțin sute de bombe cu dispersie. Înalt oficial al administrației a spus că transportul din martie include și versiunea cu rază lungă de acțiune și că rachetele au sosit în Ucraina în această lună.

Bloggerii militari ruși au postat imagini cu o lovitură asupra bazei aeriene Dhzankoy săptămâna trecută și au speculat că Ucraina a folosit ATACMS.

SUA au fost inițial reticente să trimită ATACMS – chiar și sub presiunea internă și internațională susținută – din cauza preocupărilor legate de stocuri și a fricii de escaladare a războiului. Dar tacticile din ce în ce mai brutale ale Rusiei și producția mai americană a versiunii pe rază lungă l-au convins pe Biden să autorizeze transferul.

Administrația Biden a avertizat Rusia că atacarea rețelei energetice a Ucrainei și utilizarea rachetelor furnizate de Coreea de Nord ar determina SUA să reconsidere trimiterea ATACMS în Ucraina. Acele lovituri au continuat, conducând oficiali de rang înalt – consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Apărării Lloyd Austin și președintele general CQ Brown – să recomande în unanimitate transferul de arme.

Administrația Biden consideră că furnizarea ATACMS poate oferi Ucrainei un nou impuls în războiul de doi ani, forțând Rusia să retragă nodurile critice de comandă și control și alte ținte de mare valoare, cum ar fi activele aviatice, a declarat al doilea oficial american.

Rachetele strategice cu rază lungă de acțiune vor permite, de asemenea, Ucrainei să mențină în pericol părți cheie ale Crimeei, a spus oficialul. Aceasta include Podul Kerci care leagă Crimeea ocupată de Rusia, precum și porturile și facilitățile navale din peninsula din care operează flota rusă de la Marea Neagră.

Oficialul a recunoscut că Ucraina este încă într-o luptă dură și că Rusia continuă să arunce forță de muncă și resurse pe câmpul de luptă.

„Nu există nicio armă cu glonț de argint care să schimbe caracterul câmpului de luptă”, a spus oficialul, dar: „Ucraina are ceva în trusa lor de instrumente pe care să le poată folosi la un moment dat, în locul ales de ei, care creează impact, care le oferă un avantaj."

Biden a aprobat decizia ATACMS la mijlocul lunii februarie, a spus oficialul, dar a trebuit să aștepte ca lupta de finanțare pentru suplimentul să se desfășoare în Congres. În cele din urmă, Camera a dat undă verde a peste 61 de miliarde de dolari în finanțare Ucrainei sâmbătă, iar Senatul a urmat exemplul marți, trimițând-o miercuri biroului lui Biden pentru semnătură.

Cu toate acestea, la începutul lunii martie, oficialii Pentagonului i-au alertat pe colegi că economiile de costuri pentru alte contracte de arme și linii de producție fredonate au permis SUA să livreze ATACMS pe distanță lungă înainte de trecerea suplimentului. Armele au fost apoi trimise în secret ca parte a unei tranșe de ajutor militar de 300 de milioane de dolari anunțate în martie.

Biden a aprobat anul trecut trimiterea versiunii cu rază medie a rachetei, dar a fost încă reticent să trimită tipul cu rază lungă de acțiune dorită de Ucraina. SUA au expediat în secret arma cu rază medie, numită Anti-Personal/Anti-Material, iar Ucraina a folosit-o pentru prima dată în toamna anului trecut.

Dar acum, având în arsenalul său ATACMS cu rază lungă, Ucraina permite Ucrainei să amenințe activele rusești în întreaga Crimee, precum și flota Mării Negre. De asemenea, transferul ar putea ridica moralul trupelor ucrainene din ce în ce mai temătoare că au pierdut avantajul în luptă .

Proiectul de lege al Camerei Ucrainei aprobat sâmbătă a cerut administrației Biden să trimită ATACMS pe rază lungă în Ucraina „cât mai curând posibil”

Expedierea americană urmează unei mișcări similare a Regatului Unit, care a trimis pentru prima dată rachetele de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în Ucraina în mai 2023, oferind Kievului posibilitatea de a atinge ținte de până la 155 de mile distanță. Arma, care este lansată din avioane de luptă ucrainene, a permis Ucrainei să vizeze cu precizie depozitele de muniție, poduri și alte infrastructuri critice în adâncul Crimeei ocupate de Rusia.

Regatul Unit și-a anunțat cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina de până acum, care induce 1.600 de rachete, inclusiv mai multe Storm Shadows. Franța și-a trimis și racheta SCALP, care are o rază de acțiune similară.

Acum că trei aliați și-au trimis rachetele cu rază lungă de acțiune în Ucraina, se adaugă mai multă presiune asupra cancelarului german Olaf Scholz să-și trimită racheta Taurus cu rază lungă de acțiune. Guvernul său a refuzat până acum să facă acest lucru, dar mișcarea are un sprijin semnificativ din partea parlamentului german.

Anul trecut, Germania a refuzat să-și trimită tancurile Leopard în Ucraina până când SUA au fost de acord să trimită tancuri Abrams. Scholz a acceptat în cele din urmă să trimită tancurile odată ce Biden a anunțat că vor fi trimise câteva zeci de Abrams.