ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pregătirea apărării va fi un subiect principal la summitul liderilor UE, scrie Politico

Comisia Europeană i-a cerut miercuri fostului președinte al Finlandei să pregătească un raport privind modul de îmbunătățire a pregătirii civile și de apărare a Europei.

„Știm că ambiția [președintele rus Vladimir] Putin nu se termină în Ucraina”, a spus președintele Comisiei Ursula von der Leyen, vorbind alături de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, potrivit mariustucă.ro.

Anunțul vine înaintea summitului liderilor UE de joi, unde apărarea va fi un subiect principal.

În Finlanda, „pregătirea apărării nu este doar preocuparea armatei, este preocuparea tuturor”, a spus ea, adăugând:
 
„Avem multe de învățat din Finlanda. Este o mentalitate specifică și cred că ar trebui să o adoptăm mai pe scară largă în Europa... oamenii pot fi pregătiți pentru toate situațiile de urgență, inclusiv pentru amenințările militare, hibride și dezastrele naturale.”

Raportul, prezentat în această toamnă, „se uită la postura convențională de apărare și apărare a Uniunii Europene, respectând desigur foarte clar că întreaga organizare a trupelor este de competența statelor membre”, a spus von der Leyen, abordând îngrijorările multor țări membre despre o preluare a puterii de la Bruxelles în probleme de apărare.

Finlanda are peste 1.300 de kilometri de graniță cu Rusia și urmărește foarte atent războiul din Ucraina. Niinistö a spus că una dintre lecțiile din acel conflict este că „războiul s-a schimbat... este convențional, dar pe de altă parte, este cu drone cu totul și cu influențe cibernetice, este o combinație foarte mare”.

Speranța este că „vom găsi cât mai multe aspecte posibil pentru a ne garanta securitatea”, a spus el.