ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Timp de mai mulți ani, ciclistul român Serghei Țvetcov a concurat la cel mai înalt nivel. În septembrie 2022, însă, lumea lui a fost zguduită de un diagnostic de cancer de sânge incurabil, scrie portalul Cycling up to date.

"Crezi că ești sănătos, un atlet, că nu ți se întâmplă niciodată nimic, iar apoi doctorul îți spune că ai cancer", a explicat într-un interviu Velo, triplul campion național de șosea al României, în vârstă de 34 de ani. "Este un șoc".

"Cifrele mele scăzute de putere au fost cele care au dezvăluit că ceva nu era în regulă", explică Tvetcov. "Am fost norocos. Uneori, în cazul cancerului, nu realizezi că ceva nu este în regulă decât atunci când este prea târziu. Pentru că sunt un atlet de elită, mi-am dat seama imediat că organismul meu nu era în regulă."

În cele din urmă, medicii au descoperit că era vorba de o formă rară de cancer al sângelui numită leucemie mielogenă cronică.
 
Deși poate fi rară, Tvetcov nu este singurul nume din ciclism care se luptă în prezent cu această boală, fostul câștigător al Turului Franței Greg Lemond suferind și el de aceeași formă de cancer. "Am fost diagnosticat cu cancer în septembrie 2022. A fost un șoc, nu doar pentru mine, ci și pentru întreaga mea familie", își amintește Tvetcov. "Nu este posibil să se vindece leucemia cronică, dar tratamentul o poate controla. Sunt încă sub tratament".

Pe parcursul întregii încercări, însă, Tvetcov a rămas ferm în hotărârea sa de a continua să concureze. "Nu mai particip la marile tururi, dar sunt încă un ciclist și sunt încă competitiv. Anul acesta am câștigat titlul național al României. A fost o victorie foarte emoționantă pentru mine", explică el.

"Vreau să fac un proiect în cursele de gravel și vreau să răspândesc vestea. Cu cât poți verifica mai devreme, cu atât mai bine. Este ca un efect de bulgăre de zăpadă. Mai întâi ești sănătos și apoi poți ști dacă ceva nu este în regulă. Vreau să răspândesc vestea că poți să o faci", un mesaj pe care noi, cei de la CyclingUpToDate, îl reiterăm din toată inima. "Ideea principală a proiectului este de a transmite un mesaj și de a inspira persoanele cu aceeași boală sau cu boli similare prin intermediul ciclismului, atât pentru ele, cât și pentru familiile lor."