ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Parlamentului ungar afirmat, sâmbătă, că Ținutului Secuiesc i se cuvine o compensație istorică atât din partea Ungariei, cât și din partea României, potrivit agenției maghiare MTI, preluată de hirado.
În opinia lui László Kövér, secuii pot aștepta din partea ambelor capitale să li se spună un cuvânt bun, întrucât din punct de vedere moral, România și Ungaria sunt datoare Ținutului Secuiesc și secuilor. Ținutul Secuiesc și poporul său a oferit amândurora mai mult decât a primit: timp de 1000 de ani Ungariei, apoi timp de 100 de ani României.

Politicianul ungar a adăugat că, în secolul 21, nici România, nici Ungaria nu vor să piardă controlul asupra propriilor resurse economice, puterea pe care ți-o dă pământul natal în a dăinui, lucrătorii săi care creează valoare – astfel încât este de așteptat, din partea ambelor state, să acționeze pentru ca acest lucru să fie prevenit și în Secuime. 

Oficialul ungar a mai adăugat că Ținutul Secuiesc a fost una dintre cele mai neglijate regiuni ale Ungariei, iar acum, a României și a cerut scuze secuilor pentru faptul că, după compromisul austro-ungar de la 1867, în spiritul politicii economice liberale, Parlamentul a eliminat, prin legile de reglementare a imobilelor, forma de proprietate comunitară secuiască de până atunci, care a reprezentat cea mai puternică legătură economică între secui și locul lor natal.

László Kövér este deja cunoscut prin luări de poziție în favoarea autonomiei pe criterii etnice și în favoarea unor personaje cu atitudini extremiste.