ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul naționalist de opoziție Lege și Justiție (PiS), care la sfârșitul anului trecut a pierdut puterea după alegerile legislative, s-a clasat pe primul loc în alegerile locale desfășurate duminică în Polonia, potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne, ceea ce constituie un eșec pentru ambițiile premierului Donald Tusk de a-și consolida controlul asupra puterii, relatează Reuters preluat de news.ro și Știripesurse.

Dacă se confirmă, rezultatele ar zădărnici speranțele lui Tusk de a vedea alianța sa Coaliția Civică (KO) pe primul loc în alegeri, independent de partenerii săi de guvernare.

În timp ce PiS a devansat KO, a fost totuși mult în urma scorului combinat al celor trei formațiuni care alcătuiesc guvernul de coaliție și părea că va pierde puterea în unele guverne regionale.

PiS a obținut un scor de 33,7%, potrivit sondajului Ipsos efectuat la ieșirea de la urne, situându-se în fața coaliției de centru KO, care a avut 31,9%. Celelalte formațuni aflate la guvernare, creștin-conservatorii de la A Treia Cale și Stânga au obținut 13,5% și, respectiv, 6,8%.

"PiS-ul de nezdruncinat... Oricum ai privi-o, este o înfrângere substanțială pentru imaginea (partidului lui Tusk)", a scris pe X Krzysztof Izdebski, director politic la think-tank-ul Fundația Stefan Batory.

Tusk a ajuns la putere după alegerile naționale din octombrie, grație promisiunilor de a inversa regresul democratic, de a consolida drepturile femeilor și ale minorităților și de a reface legăturile cu aliații occidentali ai Poloniei, care au devenit tensionate sub guvernul anterior al PiS.

PiS a ieșit pe primul loc și în alegerile legislative, dar și-a pierdut majoritatea, ceea ce a permis coaliției de opoziție a lui Tusk să vină la putere.

De asemenea, în ultima vreme, PiS și aliații săi au fost afectați de lupte interne.

Bruxelles-ul urmărește îndeaproape modul în care se descurcă coaliția lui Tusk, următorul test electoral fiind alegerile pentru Parlamentul European din iunie, în timp ce sondajele de opinie la nivel european sugerează că dreapta populistă va avea rezultate bune.

Un al doilea tur de scrutin în alegerile locale urmează să aibă loc peste două săptămâni în zonele în care candidații la primărie nu au reușit să obțină mai mult de 50% din voturi.