ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a acuzat luni Statele Unite că au aprobat o lovitură mortală atribuită Israelului care a distrus recent consulatul Iranului la Damasc, la scurt timp după inaugurarea unui nou consulat în capitala Siriei, notează AFP, citat de AGERPRES și Știripesurse.
 

Raidul a distrus consulatul iranian pe 1 aprilie și a ucis 16 persoane, printre care șapte membri ai corpului Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice, inclusiv doi responsabili cu rang înalt.
 
Iranul a promis că va riposta la atacul care a exacerbat tensiunile regionale, pe fondul războiului din Fâșia Gaza dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas. Teheranul și Damascul au imputat atacul Israelului, care nu a confirmat responsabilitatea sa.

"America este responsabilă pentru acest incident și trebuie trasă la răspundere", a declarat luni Hossein Amir-Abdollahian într-o conferință de presă la Damasc.

"Opoziția Statelor Unite și a două țări europene față de o rezoluție condamnând atacului împotriva ambasadei Iranului este un semn de undă verde dată de Statelor Unite regimului sionist" (Israel) pentru a efectua acest atac, a estimat el.

Întrebată despre afirmațiile ministrului iranian, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a negat orice legătură a Washingtonului cu atacul. "Pot să infirm asta categoric și să spun (...) că armata americană nu a avut nicio implicare în atacul de la Damasc", le-a declarat ea jurnaliștilor.
 
 
Ramadanul (luna păcii la musulmani) se încheie marți, 9 aprilie, ceea ce înseamnă că după lăsarea nopții, iranienii vor putea riposta pentru atacul de la Damasc.