ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un medic pediatru din Timișoara atrage atenția asupra dezastrului pe care îl provoacă exodul medicilor asupra sistemului sanitar. Mihai Gafencu spune că nu vom mai avea unde să ne tratăm pentru că multe spitale nu mai au specialiști.

Mihai Gafencu, medic primar pediatru și nefrolog cu competență în dializa la copil, crede că autoritățile "ar putea să găsească soluții pentru medici și nu să se mulțumească cu ridicatul din umeri”, scrie tion.ro.

„Comunitatea locală ar putea să găsească soluții pentru medici și nu să se mulțumească cu ridicatul din umeri, pentru că salariile sunt pe o grilă a Ministerului Sănătății. Pleacă cei tineri. Peste 4.000 din cei 12.000 de medici de familie la nivel național aveau anul trecut între 55 și 65 de ani. Ți-au plecat în câțiva ani specialități ca ATI, Chirurgie, Pediatrie, Ortopedie, Cardiolgie, Chirurgie Plastică, Imagistică de Performanță, îți pleacă crema specialităților. Sigur că pleacă. Cum să nu plece câtă vreme actualmente un ginecolog care face fertilizare nu are niciun spor în plus? El câștigă exact la fel ca și un ginecolog care în afară de chiuretat nu știe nimic. Nu există nicio diferențiere între un medic care are trei specialități și care știe să facă dializă și toxicologie și un medic din policlinică care face numai, spre exemplu, pediatria clasică cu stetoscopul. Atunci te specializezi și când știi lucrurile astea, spre exemplu transplant renal, medular, toxicologie, dializă… toți colegii mei cu care am lucrat prin alte centre au plecat în străinătate. Toți. Nu mai există centre de dializă pediatrică în Brașov, Sibiu, Craiova, Constanța și alte orașe, nu mai există dializă pediatrică. Au plecat toți”, spune Gafencu.

Articolul integral poate fi citit AICI.