ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE:
 
Fostul ministrul al Finanțelor din România, Anca Dragu, este noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Candidatura acesteia a fost votată de Parlament vineri, 22 decembrie, cu votul a 58 de deputați. Ea fost numită pentru un mandat de șapte ani. Fostul demnitar din România a primit joi, printr-un decret semnat de Maia Sandu, cetățenia Republicii Moldova, care era necesară pentru a ocupa această funcție, scrie ZIUA.md.
 
 
Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, Iurie Ciocan, se arată nedumerit de decizia autorităților de a numi în funcția de guvernator al BNM pe reprezentanta USR din Senatul de la București, Anca Dragu, transmite ZIUA.md. Într-o postare pe internet el o numește pe aceasta „devorator de sisteme financiare și monede naționale”. 
 
Amintim că noua șefă a Băncii Naționale a Moldovei este senator din partea Uniunii Salvați România (USR) din România și vicepreședinte al formațiunii respective, al cărui reprezentant în Republica Moldova este deputatul PAS Lilian Carp. Anterior, ea a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, iar între 1996 și 2001, a activat ca economist în cadrul Băncii Naționale a României. 
 

„Lupul paznic la stână? Sună la fel de ciudat ca și omul lui Soros guvernator la o Bancă Centrală într-o țară anume. Cum să pui sistemul financiar și monetar al unei țări în grija unui devorator de sisteme financiare și monede naționale? Eu de azi deschid un check point. La zi activele de rezervă a BMM sunt de 5 159 710 000 dolari SUA. La sfârșitul lui 2024 va fi prima verificare a soldului. Apropo, dacă sunteti curioși, interesați-vă cum în 1992 Soros în câteva zile a devenit mai bogat cu  1 800 000 000 dolari SUA”, menționează Iurie Ciocan în postarea sa.

 
 
ȘTIREA INIȚIALĂ: Fostul președinte al Senatului, Anca Dragu (USR), va fi propusă în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, după ce Octavian Armașu a fost demis de Parlament. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Economiei, Buget și Finanțe, Radu Marian, pe pagina sa de Facebook, informează Știripesurse.

Potrivit deputatului PAS, Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE.

„Azi, în plenul Parlamentului, va fi propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei candidatura doamnei Anca Dragu. Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României. Avem toată încrederea că Anca Dragu va contribui la creșterea integrității și independenței Băncii Naționale a Moldovei”, a menționat el.

Anca Dragu are 51 de ani și este economist de profesie. În perioada 2015-2017 a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Dacian Cioloș, iar din 2020 este senator. În perioada 2020-2021 a deținut funcția de președinte al Senatului României.

Amintim că fostul guvernator Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Parlamentului din 22 decembrie, cu votul a 81 de deputați.