ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sorina Pintea, fost ministru PSD al Sănătății, a fost condamnată la 3 ani și 6 luni cu executare, pentru luare de mită, printr-o sentință pronunțată, vineri, de Tribunalul Cluj, informează Ziar de Cluj.

„În baza art. 396 alin. (2) C.proc.pen., cu reținerea art. 36 alin. (1) C.pen., condamnă inculpata P.S., la pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare cu executare în regim privativ de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale)”, se arată în soluția instanței clujene, potrivit Agerpres.ro

De asemenea, Sorinei Pintea i se interzice exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorități publice.

„În temeiul art. 67 alin. (2) C.pen. interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita funcția de manager în cadrul unui spital public, prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b) și g) C.pen., pe o durată de 3 ani, care se execută în condițiile art. 68 alin. (1) lit. c) C.pen. În temeiul art. 65 alin. (1) C.pen. interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita funcția de manager în cadrul unui spital public, prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b) și g) C.pen., care se execută în condițiile art. 65 alin. (3) C.pen. În baza art. 72 alin. (1) C.pen. deduce din pedeapsa aplicată măsura reținerii și cea a arestării preventive de la data de 29.02.2020 la data de 06.03.2020”, menționează instanța clujeană.

De asemenea, instanța a decis confiscarea sumei de 10.000 de euro de la fostul ministru al Sănătății.

„În plus, instanța dispune luarea măsurii de siguranță a confiscării speciale a sumei de 10.000 de Euro (echivalent în lei la data de 20.12.2019) de la inculpata Pintea Sorina și menține măsura asigurătorie (sechestrul asigurător) instituită prin ordonanța din data de 19.03.2020 emisă în dosarul penal nr. 105/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Structura centrală, asupra imobilelor aparținând inculpatei S.P., constând în: – cotă 1/1 din terenul extravilan în suprafață de ….bun comun cu soțul G.O., – cotă 1/7 din terenul extravilan în suprafață de …., bun comun cu soțul G.O., până la concurența sumei de 47.736 lei”, arată sursa citată.

Decizia instanței clujene poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

În 30 aprilie 2020, Sorina Pintea, la acea dată manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, Sorina Pintea ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale sumele de 10.000 de euro (în 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (în 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare a blocului operator – sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și a unor spații adiacente din Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Conform procurorilor, Sorina Pintea ar fi primit banii în incinta unității medicale pe care o conducea.