ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Drepturile românilor din Cernăuți sunt în continuare călcate în picioare de autoritățile ucrainene. Comunitatea românească din regiunea Cernăuți se luptă, așa cum o face în ultimii 20 de ani, ca regimul de la Kiev să nu închidă alte școli în care se învață limba română, sub pretextul "optimizarii"

Optimizarea anunțată de autoritățile ucrainene în domeniul învățământului va duce la lichidarea claselor, unde sunt mai puțini de 27 de elevi. Potrivit spuselor șefului Direcței în chestiunile învățământului din orașul Cernăuți,clasele cu elevi puțini vor fi închise în aproximativ 20 de școli din orașul Cernăuți, anunță site ul bucpreess.eu.

„În școlile cernăuțene sunt clase cu 5 sau 7 copii, a spus Martyniuk. Este vorba de școlile nr. 10 și nr. 17”. 

Reamintim că în școlile menționate predarea se efectuează în limba română, iar așazisele reforme anunțate de autorități încalcă flagrant dreptul la acces la învățământul în limba maternă, informează radio „Bucovina”.

Nu e pentru prima dată când autoritățile ucrainene încearcă să reducă la maximum din drepturile care le au minoritățile naționale, inclusiv, românii din Ucraina. Până acum calmul și liniștea de care au dat dovadă membrii comunității românești din Ucraina, au dus la pierderea a zeci de școli românești. 

Mama unui elev din suburbia Roșa a orașului Cernăuți lansează un mesaj către autoritățile ucrainene, care poate fi considerat, pe bună dreptate, un strigăt de disperare al întregii comunități românești din Ucraina.

„Mai mult nici că se poate, fraților! Nu mai avem școli cu limba română de predare în Ucraina pentru a fi închise! Gândiți-vă că și noi, românii din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa suntem cetățeni ai acestui stat, care dorește să se integreze în comunitatea europeană, gândiți-vă că și noi avem copii și am vrea ca ei să învețe în limba noastră și a părinților noștri, în limba română, drepturi consfințite în legile fundamentale ale Ucrainei! Oricât de puțini am fi, VĂ RUGĂM, nu ne închideți școlile românești!”.