ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Valoarea ajutorului militar oferit până acum Ucrainei de către UE și statele sale membre a crescut de la 28 de miliarde de euro la 31 de miliarde de euro, a declarat reporterilor înaltul diplomat al UE Josep Borrell, scrie Politico, citat de mariustucă.

„De la începutul războiului, am oferit asistență militară de 31 de miliarde de euro, iar pentru acest an sunt planificate încă 20 de miliarde de euro”, a spus el.

La sfârșitul lunii ianuarie, cifra oficială comunicată era de 28 de miliarde de euro. Cele 31 de miliarde de euro includ un rezumat actualizat al asistenței militare UE furnizate până acum de statele membre în mod individual, care este parțial acoperită de rambursări de la Facilitatea europeană pentru pace (aproximativ 6,1 miliarde de euro), a explicat un oficial al UE.

Cele 20 de miliarde de euro menționate de Borrell sunt suma estimată pe care statele membre intenționează să o aloce în acest an pentru asistență militară Ucrainei, dar este doar o estimare, deoarece nu toate și-au furnizat numărul.

Cele 5 miliarde de euro convenite în mod oficial săptămâna aceasta de miniștrii de externe în noul pachet EPF pentru Ucraina, Fondul de asistență pentru Ucraina, nu sunt incluse în cele 31 de miliarde sau cele 20 de miliarde de euro.