ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Micii antreprenori și lucrătorii independenți sunt categoriile cele mai afectate de pachetul de taxe pe care vrea să îl impună guvernarea PSD – PNL, spune economistul Dragoș Pîslaru.  Potrivit acestuia, "să dai în cap micilor antreprenori și PFA-urilor este ultimul lucru pe care îl face cineva în economie”, scrie Financial Intelligence.

"Cei care au PFA vor fi loviți cum nu s-au gândit vreodată. Până acum, exista un impozit pe venit de 10% , plus partea de contribuții de asigurări sociale și de pensii plafonate. Conform acestui pachet de taxe, în acest moment, pentru CAS (pensii), se ajunge la un plafon de 36 salarii minime brute, va există o contribuție uriașă la pensii din partea PFA, iar la CASS – sănătate nu vom mai avea un plafon. Practic se plătește un 10% adițional pentru toate veniturile pe care le are PFA. Acest lucru înseamnă că PFA va plăti circa 35% .

Ideea de a-ți alege ca victimă micii antreprenori este efectiv o dramă. În loc să se ducă la activitățile economice de ansambu, să se uite pe lanțurile valorice, guvernanții au ales să atace mici antreprenori, activitățile independente.

Să fie clar că asta nu are de-a face cu facilitățile. Nu discutăm de eliminarea unor facilități. În cazul PFA este vorba de impozitarea crescută.

În acest moment, nu mai rentează să îți faci PFA, efectul pe PFA este dramatic.  Lumea o să își ia activitatea de pe PFA și o să se mute pe microîntreprindere.

Dar și la microîntreprinderi se introduc două praguri de taxare:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei și desfășoară anumite activități.

După aceea, dacă ai peste 300.000 de lei și o rată a rentabilității de 30% – este suficient să ai într-un singur trimestru asta – treci pe impozit pe profit.

O să fie o nebunie, inclusiv pe partea de aplicabilitate.

Peste toate astea, crește impozitul pe dividende, în condițiile în care crescuse deja la finalul anului trecut de la 5 la 8%.

Trebuie să ne amintim că anul trecut am avut o creștere de taxe, iar acum cresc din nou. Creșterea impozitului de dividende descurajează populația să devină antreprenori”.

"Unde este lupta lui Marcel Ciolacu cu marile firme, cu multinaționalele?  Marile firme nu pățesc nimic dacă ne uităm la pachetul lui Ciolacu”., a mai spus Pîslaru, citat de Financial Intelligence.
 
ACTUALIZARE: Deși pare obiectivă critica acestuia nu știm cum autorul ei ar putea să o materializeze practic, pentru că observăm că partidul din care face parte economistul vrea să înlocuiască Capitalul cu Analul...