ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta demisionară a Taiwanului, Tsai Ing-wen, intenționează să fugă cu un avion american în cazul în care izbucnește un război cu China, potrivit unui raport nefondat publicat pentru prima dată în 2021 și reluat în perioada premergătoare alegerilor generale din ianuarie 2024 din insulă, scrie Reuters.

Un alt articol a afirmat că Tsai le-a dat confidenților ei permise VIP de "fugă".

Acestea se numără printre numeroasele povești nesusținute despre pregătirile lui Tsai pentru a scăpa de prejudicii care au fost transmise pe insulă de către mass-media de stat chineză, potrivit unei analize realizate pentru Reuters de către Information Environment Research Center (IORG), o organizație neguvernamentală cu sediul în Taiwan.

Analiza IORG a relevat că narațiunea potrivit căreia Tsai ar fi plănuit să fugă în cazul izbucnirii unui război cu China și că exercițiile militare din Taiwan ar fi fost repetiții în acest sens a provenit de la un post de televiziune controlat de Partidul Comunist Chinez (PCC) în iunie 2021 și a fost repetată rapid de alte surse de știri oficiale chineze.

Taipei a declarat în mod repetat că rapoartele sunt false. Guvernul nu a detaliat public planurile sale pentru conducere în cazul unui conflict. Reuters nu a putut determina în mod independent existența unor astfel de planuri de evadare.

Reuters a cerut IORG să analizeze originea relatărilor despre exercițiile militare ale Taiwanului, deoarece exercițiile au atras mai multă furie chineză și o acoperire internațională semnificativă.

Beijingul încearcă subminarea Partidului Democrat Progresist de la Taipei 

IORG este un grup nepartizan de oameni de știință socială și analiști de date finanțat de instituții și organizații academice susținute financiar de Marea Britanie și Statele Unite. Organizația a găsit peste 400 de articole care descriu exercițiile militare, inclusiv exercițiile anuale Han Kuang, ca fiind repetiții pentru ca liderii taiwanezi să dezerteze, în ceea ce IORG a declarat că pare a fi o încercare concertată a Beijingului de a submina Partidul Democrat Progresist (DPP) aflat la guvernare.

Analiza articolelor de text și a videoclipurilor publicate între aprilie 2021 și 13 ianuarie 2024 a fost realizată cu ajutorul unor tehnologii de procesare a datelor care au permis IORG să identifice originea anumitor narațiuni și a cuvintelor-cheie aferente.

În pofida eforturilor de influențare a Chinei, Lai Ching-te, din partea DPP, a fost ales președinte la 13 ianuarie, deși partidul a pierdut majoritatea parlamentară. Lai va fi învestit în funcție pe 20 mai.

Beijingul, care încearcă de mult timp să forțeze Taiwanul guvernat democratic să accepte revendicările de suveranitate chineze, îi consideră pe Tsai și pe Lai drept separatiști.

China a prezentat sprijinul pentru candidații DPP ca pe un vot pentru război, din cauza refuzului lui Lai de a accepta poziția Beijingului potrivit căreia Taiwanul face parte din „o singură Chină”. Lai a insistat pe tot parcursul campaniei că nu urmărește să citească mai mult schimbarea status quo-ului, în care Taiwanul se bucură de o independență de facto, dar cu o recunoaștere diplomatică oficială foarte limitată.

Beijingul a insistat asupra unei eventuale „reunificări” cu Taiwanul, pe care PCC nu l-a condus niciodată, în „o singură China”. Acesta nu a renunțat la utilizarea forței pentru a atinge acest obiectiv.

 Japonia se pregătește de un mare război

Guvernul japonez a anunțat recent linii directoare pentru insulele periferice pentru prefectura Okinawa privind construirea mai multor adăposturi anti-bombă și antiatomice care vor fi folosite în cazul unei invazii chineze a Taiwanului, anunță Monitorul Apărării, care citează OSINTDefender, potrivit Știripesurse.

Adăposturile vor fi construite în curând pe insulele Ishigaki, Miyakojima, Yonaguni, Taketomi și Tarama, ele constând din pereți de cel puțin 30 de centimetri din beton armat cu oțel și suficientă hrană și apă pentru a susține adăposturile timp de cel puțin două săptămâni, conform Mediafax.

La nord de aceste insule există Arhipeleagul Senkaku, disputat de Japonia, China și Taiwan. În afară de o perioadă scurtă de timp, între 1945 și 1972, când insulele arhipeleagului au fost administrate de SUA, ele au fost controlate de Japonia din 1895. Teritoriul este aproape de principalele căi de navigație și de zonele bogate de pescuit și pot exista rezerve de petrol în zonă.


Cu toate acestea, China a înființat zona de identificare a apărării aeriene din Marea Chinei de Est, la 23 noiembrie 2013, când Partidul Comunist Chinez a inclus și Insulele Senkaku în aceasta și a anunțat că va solicita tuturor aeronavelor care intră în zonă să depună un plan de zbor și să prezinte informații privind frecvența radio sau transponderul.