ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Planul UE de supraveghere în masă a conversațiilor private a fost dezvăluit
 

Cea mai recentă versiune a propunerii de regulament al Parlamentului European (PE) și al Consiliului UE de adoptare a unor noi reguli legate de combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor a fost disponibilă online, scrie Reclaim The Net.

În ciuda scopului declarat, propunerea, care a văzut lumina zilei pentru prima dată în mai 2022 și care este denumită de opozanți "control al chat-ului", este de fapt un proiect de legislație extrem de divizoriu care urmărește să realizeze obiectivul declarat prin supravegherea în masă a comunicațiilor private ale cetățenilor.

Acum, site-ul francez contexte.com deține textul integral al celei mai noi versiuni a propunerii - încă o întreprindere controversată a actualei președinții belgiene a UE, care durează de șase luni. Judecând după documentul divulgat, componentele cheie și cele mai controversate ale "controlului chat-ului" nu au fost modificate.

Eurodeputatul german Patrick Breyer, membru al Parlamentului European (PE) și critic vocal de lungă durată al propunerii, a declarat pe blogul său că textul va fi discutat miercuri de un grup de lucru pentru aplicarea legii în cadrul Consiliului, iar data vizată pentru adoptare ar urma să fie undeva în luna iunie.

Acest lucru se va întâmpla după ce orice divergențe politice vor fi aplanate în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al UE ("COREPER").

Comentând această evoluție, Breyer a remarcat că serviciul juridic al Consiliului a confirmat, de asemenea, că noua versiune "nu schimbă natura ordinelor de detectare".

"Limitarea căutărilor în masă pe chat la "servicii cu risc ridicat" este lipsită de sens, deoarece fiecare serviciu de comunicare este folosit în mod abuziv și pentru a împărtăși imagini ilegale și, prin urmare, are un risc iminent de abuz", a remarcat eurodeputatul cu privire la cea mai recentă propunere, adăugând:

"Informarea organelor de aplicare a legii doar în cazul accesărilor repetate este, de asemenea, lipsită de sens, deoarece imaginile de plajă semnalate în mod fals sau sextingul consensual implică rareori doar o singură fotografie".

El a continuat să explice că viitorul regulament este configurat într-un mod care va duce la sfârșitul vieții private a comunicațiilor digitale ale oamenilor, deoarece subiectul căutărilor de conținut va fi reprezentat de "milioane" de chat-uri și fotografii, inclusiv cele aparținând unor persoane care nu au nicio legătură cu abuzul sexual asupra copiilor.

Și pentru că tehnologia propusă pentru realizarea supravegherii în masă nu este fiabilă, există, de asemenea, riscul ca acest conținut să fie divulgat.

O altă "victimă" a regulamentului este criptarea end-to-end, despre care Breyer spune că va fi subminată de scanarea pe partea clientului.

Între timp, "pe partea Consiliului", acele țări membre ale UE care s-au opus până acum regulamentului sunt acum mulțumite de ceea ce acest eurodeputat numește "planuri reambalate" - ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca acesta să fie adoptat acolo.

Apoi va fi rândul PE; dar PE, observă Breyer, este predispus să "abandoneze treptat poziția sa inițială în spatele ușilor închise și să accepte compromisuri rele și periculoase care pun în mod fundamental în pericol securitatea noastră online".