ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vlad Voiculescu dă vina pe Florin Cîțu și Valeriu Gheorghiță în speța vaccinurilor de la DNA: Dacă dosarul meu ar fi public, adevărul ar fi ”100% clar”

Liderul USR București, Vlad Voiculescu, spune că, potrivit informațiilor sale, nu există "niciun progres" în dosarul privind vaccinurile anti-COVID și că, dacă acesta său ar fi făcut public, adevărul ar deveni "100% clar", transmite Știripesurse.

Întrebat despre cum vede faptul că Pfizer a dat în judecată Guvernul României, fostul ministru al Sănătății a subliniat că respectivele contracte au fost încheiate fără consultarea ministerului, de către fostul premier Florin Cîțu și fostul președintele al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță.

"Mai întâi, este o firmă privată care, evident, își vede interesul. Apoi, atunci când mă întrebați despre plăți făcute sau nefăcute unei companii private, mă întrebați de contractele care au fost încheiate. Ar trebui să întrebați cine a încheiat acele contracte și vă spun că au fost domnul Gheorghiță cu domnul Cîțu, fără implicarea Ministerului Sănătății. Am spus-o public de zeci de ori, dar o repet de câte ori trebuie. Asta arată și probele din dosar, dosar pe care am putut să îl consult. Deci nu a existat nicio implicare a Ministerului Sănătății, din păcate, spun eu. În momentul respectiv, Ministerul Sănătății a fost sărit. (...) Actualul ministru al Sănătății poate să aibă ce opinie vrea dânsul. Memorandumurile la care presupun că face referire au fost făcute la aproape o lună distanță de la încheierea contractului. Contractele la care probabil dumnealui face referire au fost făcute în februarie. Memorandumurile sunt făcute în luna martie. Dacă dumnealui nu înțelege lucrurile juridice, poate fi scuzat, este medic", a spus, duminică, Vlad Voiculescu.

Potrivit acestuia, fostul premierul Florin Cîțu și Valeriu Gheorghiță ar trebui întrebați de ce nu au fost folosite destule vaccinuri

Potrivit acestuia, fostul premierul Florin Cîțu și Valeriu Gheorghiță ar trebui întrebați de ce nu au fost folosite destule vaccinuri și de ce nu au fost donate sau revândute o parte dintre acestea.

"Lucrurile acestea nu puteam să le fac eu până în luna aprilie. Ceea ce spun este foarte clar: contractele au fost încheiate fără Ministerul Sănătății la momentul respectiv și este un lucru care se vede, se probează în dosar", a afirmat el.

Vlad Voiculescu a menționat că în ultima lună și jumătate nu a avut "nicio interacțiune cu procurorii", dar că a avut acces la dosar. El a mai precizat că îi va transmite un memoriu procurorului, document în care să arate că nu s-a numărat printre persoanele care s-au ocupat de vaccinare.

"În această lună și jumătate am avut acces la dosar. Lucrurile în dosar sunt atât de clare, încât cred că domnul procuror trebuie să facă câteva lucruri, să verifice și să poarte câteva discuții în primul rând cu cei care s-au ocupat de vaccinare, și anume cu domnul Gheorghiță. Știți câte audieri au fost făcute în acest dosar până în ziua de astăzi sau până la sfârșitul lui noiembrie? Zero. Primul lucru... cred că domnul procuror - asta e ceva ce îi voi transmite cred că în săptămânile următoare, vom merge cu un memoriu în care să arătăm lucrurile foarte clar - ce îl voi ruga este să discute din nou cu cei care s-au ocupat de vaccinare. Dacă voia să meargă la capătul deciziei, adică cine va avea ultimul cuvânt pe achiziții de vaccinuri, cine e vaccinat, când e vaccinat, cum merge campania de vaccinare, acela e domnul Iohannis. Și nu e ceva ce spun eu. E ceva ce sper că vă amintiți fiecare dintre dumneavoastră atunci când vă gândiți la vaccinare. Cred că vedeați figura domnului Gheorghiță, figura domnului Baciu, figura domnului Cîțu și figura domnului Iohannis. Acestea sunt persoanele care s-au ocupat de vaccinare", a mai afirmat fostul ministru al Sănătății.

În februarie 2021 Ministerul Sănătății "a fost complet scos în schemă"

Potrivit acestuia, în februarie 2021, Ministerul Sănătății "a fost complet scos în schemă", iar el a aflat în luna martie despre achizițiile făcute cu acordul scris al premierului Florin Cîțu.

"Din câte știu eu, nu există niciun progres în dosar. Ce îmi doresc eu este ca lucrurile să meargă cât se poate de repede. (...) Din punctul meu de vedere, dacă tot dosarul meu ar fi public, adevărul ar fi 100% clar și în văzul tuturor. Îmi doresc ca lucrurile să fie făcute public cât mai repede și îmi doresc ca lucrurile să se întâmple în dosar, toți pașii necesari să fie făcuți cât mai repede. (...) Dacă mă întrebați ce discuții am avut atunci când am aflat, pot să vă spun că una dintre discuții a fost o întrebare adresată domnului Cîțu: 'Dacă e sigur că face ceea ce trebuie'. Și dumnealui mi-a confirmat. Dar e o discuție pe care am avut-o cu cineva care deja luase o decizie și acea decizie fusese deja implementată. Nu poate fi cineva acuzat de ceva ce nu numai că nu a influențat, pentru că nu a fost întrebat, dar de o decizie despre care nici măcar nu avea cunoștință. Cereți stenogramele ședințelor de Guvern de pe 10 martie, 18 martie 2021 și lucrurile vor fi clare precum cristalul", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat joi că autoritățile de la București au fost notificate în luna decembrie a anului trecut de compania Pfizer cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziției de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca primul termen să aibă loc în luna februarie, mai scrie Știripesurse.