ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După lungi și dificile negocieri, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă un uriaș plan de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan, susținut de aleși ai ambelor partide, comentează AFP, citat de Agerpres.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat imediat o asistență militară și economică care "va salva mii de vieți", în timp ce americanul Joe Biden și-a exprimat satisfacția după adoptarea unui pachet de "ajutor crucial" pentru Ucraina și Israel, la "întâlnirea cu istoria".

Rusia, în schimb, a susținut că acest ajutor "va ucide și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev".

Parlamentarii au votat în ritm rapid acest uriaș pachet financiar de 95 de miliarde de dolari, cerut de luni de zile de președintele Biden.

Textul asupra Ucrainei prevede 61 de miliarde pentru a veni în ajutorul Kievului împotriva Rusiei; cel privind Israelul include câteva miliarde de dolari pentru a întări în special scutul antirachetă israelian, numit "Iron Dome" ("Domul de Fier").

Aleșii au mai adoptat sâmbătă un proiect de lege pentru a face față Chinei și a veni în ajutorul Taiwanului și au votat o măsură care lansează un ultimatum către TikTok, ce prevede interzicerea aplicației în Statele Unite, cu excepția cazului în care rețeaua de socializare întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance și, în sens mai larg, cu China.

În sala de ședințe, unii parlamentari au fluturat steaguri ucrainene în huiduielile aleșilor trumpiști.

Textele ar urma să fie examinate rapid de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marți, a indicat liderul democraților din Senat, Chuck Schumer.

Acesta este rezultatul lunilor de negocieri aspre, vizitelor președintelui ucrainean la Washington și presiunilor din partea aliaților din întreaga lume.