ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe teritoriul României există cazuri de discriminare pe bază de religie, afirmă Raportul privind libertatea religioasă al Departamentului de Stat al SUA, pe 2013, informează Ro.Yahoo.com.

Una din probleme ar fi aceea că statul nu a făcut progrese în ceea ce priveşte restituirea bisericilor greco catolice, confiscate în 1948 de autorităţile comuniste.

Autorităţile locale nu reuşesc în continuare să răspundă plângerilor din partea grupurilor minoritare religioase privind discriminarea. O problemă semnificativă rămâne lipsa de progrese în ceea ce priveşte restituirea bisericilor greco-catolice date în 1948 de către regimul comunist Bisericii Ortodoxe”, se arată în document.

Americanii susţin că "unii preoţi ortodocşi" continuă să discrimineze celelalte culte.

"Unii preoţi ortodocşi continuă să manifeste ostilitate faţă de grupurile religioase neortodoxe, inclusiv prin refuzarea accesului în cimitire” sau obţinerea de pământ pentru construirea de cimitire, spun oficialii SUA.

Biserica Greco-Catolică a contestat rezultatele ultimului recensământ, conform căruia doar 0,8% din populaţie aparţine acestui cult, susţinând, într-o scrisoare trimisă premierului, că „mulţi respondenţi au fost intimidaţi şi nu şi-au declarat adevărata confesiune, iar unii recenzori au refuzat să înregistreze confesiunea greco-catolică”.