ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a sugerat că Statele Unite ar putea susţine un complot vizând înlăturarea sa de la putere şi chiar asasinarea sa, scrie site-ul The Guardian. Acuzaţiile lui Kirchner au loc pe fondul agravării relaţiilor deja tensionate dintre Buenos Aires și Washington, după ce Argentina a intrat în incapacitate de plată în august.

"Dacă mi se va întâmpla ceva, nu vă uitaţi spre Orientul Mijlociu, ci priviţi spre Nord", a spus Fernandez marţi seara, într-un discurs televizat, cu aluzie la un presupus complot organizat de bancheri şi oameni de afaceri locali, "cu ajutor străin", scrie The Guardian, citat de Mediafax.

Anterior, ea susținuse că a primit ameninţări cu moartea din partea grupării extremiste sunnite Stat Islamic, din cauza prieteniei sale cu Papa Francisc. În discursul de marţi, ea a sugerat că ameninţările pe care le-a primit prin intermediul a trei e-mailuri adresate serviciilor de securitate argentiniene provin din Statele Unite.

Fernandez îşi încheie cel de-al doilea mandat anul viitor şi nu mai poate candida din nou, dar este posibil ca fiul său, Maximo Kirchner, să candideze.

În 2011, fostul președinte al Venezuelei, Hugo Chavez, spunea că suspectează SUA că ar fi dezvoltat "o tehnologie de incoulare a cancerului" pe care o foloseşte împotriva preşedinţilor de stânga din America Latină, informează BBC.
Declaraţiile sale veneau după anunţul potrivit căruia preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, suferă de cancer.

După Chavez, mort în 2013 în urma cancerului, Kirchner a fost cel de al cincilea şef de stat din America de Sud afectat în ultimii ani de această maladie, după brazilienii Luiz Inacio "Lula" da Silva şi Dilma Roussef, paraguayanul Fernando Lugo şi venezueleanul Hugo Chavez.