ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hercules şi Leo sunt primii cimpanzei care au dobândit, în mod oficial, statutul de "persoană" în urma unei decizii a statului New York, informează euroactiv.ro.

Cei doi cimpanzei au fost subiecţii unui studiu derulat de Universitatea din Long Island, care urmărea evoluţia mersului biped la oameni.
Din 20 aprilie 2015, Leo şi Hercules beneficiază de Habeas Corpus, astfel încât Universitatea Stony Brook este nevoită astfel să justifice motivul captivităţii celor două primate, care ar echivala cu detenţia unor persoane.
Lupta pentru salvarea celor doi cimpanzei şi relocarea lor în cadrul unui habitat natural amenajat în Fort Pierce, Florida, a început în 2013, la iniţiativa organizaţiei The Nonhuman Rights Projects (NhRP).
Instanţa Supremă din New Zork a decis astfel, după doi ani, ca cei doi cimpanzei să beneficieze de statutul de persoană, cu toate că nu au fost consideraţi fiinţe umane.
"O persoană nu este sinonim cu "uman", ci desemnează o entitate cu capacităţi intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi",susţin reprezentanţii organizaţiei NhRP.

Sanctuarul pentru salvarea cimpanzeilor, din Florida este alcătuit din 13 insule artificiale, ale unui lac şi reproduce cu fidelitate condiţiile habitatului natural din Nordul Americii şi Africii, pentru 250 de primate care sunt adăpostite acolo.