ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 3 aprilie, profesorii de la Universitatea Princeton, conduși de către profesorul Sergiu Klainerman(FOTO JOS), au adoptat carta principiilor pentru o liberă exprimare academică.

Principiile libertății de exprimare academice au fost elaborate de către Universitatea din Chicago, ca o nevoie stringentă la tot mai accentuatele presiuni ale corectitudinii politice de a limita discursul care contravine "normelor oficiale". Ultimul exemplu în acest sens îl reprezintă presiunile asupra statului Indiana de a retrage Legea Libertății Religioase, considerată discriminatorie de către comunitatea LGBT.

[P] FATA NEVAZUTA A HOMOSEXUALITATII - comanda online

Sub conducerea matematicianului de origine română, Sergiu Klainerman, profesorii de la Universitatea Princeton au aderat in-corpore la principiile libertății academice elaborate la Chicago.

Sergiu Klainerman s-a născut la București în 1950, a absolvit Universitatea din București în 1973, iar din 1987 este profesor la Universitatea Princeton.

CITEȘTE ȘI SUA: Statul Indiana a promulgat o lege care protejează libertatea religioasă. Homosexualii nu sunt de acord

Din 2005 este membru al Academiei Naționale de Științe și al Academiei Americane de Arte și Științe.

Iată principiile adoptate de către profesorii Universității Princeton:

"Educația nu ar trebui să aibă intenția de a face oamenii să se simtă confortabil, ci are menirea de a-i face să gândească. Universitățile trebuie să ofere condițiile în care gândirea profundă și deci, neînțelegerile puternice, judecata independentă și chestionarea prezumțiilor încăpățânate să înflorească. [...]

Rolul Universității nu este acela de a-i apăra pe indivizi de ideile și opiniile pe care ei le consideră nedorite, dezagreabile sau chiar ofensive. Deși Universitatea pune mare preț pe politețe și deși toți membrii Universității au răspunderea de a menține un climat de respect reciproc, politețea și respectul reciproc nu pot fi folosite ca scuze pentru a închide o discuție despre idei, oricât de ofensive și neagreabile ar fi acele idei pentru anumiți membri ai comunității noastre.[...]

Într-un cuvânt, angajamentul fundamental al Universității este în favoarea principiului că o dezbatere sau o deliberare nu poate fi suprimată pentru că ideile expuse pot fi considerate de unii sau chiar majoritatea drept insultătoare, neînțelepte, imorale sau greșite. Este pentru fiecare membru al Universității în parte să decidă, nu pentru Universitate ca instituție. Deși membrii comunității Universității sunt liberi să critice și să conteste vederile expuse în campus și pe cei care le expun, ei nu au voie să obstrucționeze libertatea altora de a-și exprima ideile, chiar dacă le resping sau chiar le detestă".

sergiu-klainerman