ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 400 de persoane au cântat imnul Ungariei, la Miercurea Ciuc, în cadrul unor manifestări de comemorare a celor căzuţi în decembrie 1989.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Oamenii au spus că, prin prezenţa lor, au răspuns apelului lansat de Partidul Civic Maghiar (PCM) şi s-au adunat, miercuri seară, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc la o manifestare "cu dublă semnificaţie": comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989 şi exprimarea "nemulţumirii profunde" faţă de amendarea PCM de către Prefectura Covasna.

Sute de persoane au protestat din acelaşi motiv, zilnic, începând de luni, şi la Sfântu Gheorghe, în faţa Prefecturii Covasna, preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Bálint József, anunţând că mitingurile vor continua joi şi vineri.

La începutul lunii, Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, într-o conferinţă de presă, că amenda nu a fost dată pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru că nu a fost intonat şi imnul României.

HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, prevede, la capitolul II, articolul 16 că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”.