ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Torța olimpică va fi dusă în spațiu pentru prima oară în istorie, de la baza Baikonur din Kazahstan, de către astronauţii Mihail Tiurin (Rusia), Rick Mastracchio (SUA) şi Koichi Wataka (Japonia), sâmbătă, de la ora 04:14 GMT. Din motive de siguranță, flacăra va fi stinsă, în mod excepţional, pe toată durata călătoriei spaţiale.

Doi cosmonauţi ruşi aflaţi deja pe ISS, Oleg Kotov şi Serghei Riazanski, vor efectua o ieşire în spaţiu cu torţa olimpică, sâmbătă, la ora 14.30 GMT. Torţa va reveni pe pământ luni, 11 noiembrie, la ora 02:50 GMT, într-o capsulă Soyuz, alături de astronauţii Fiodor Iurşhihin (Rusia), Karen Nyberg (SUA) şi Luca Parmitano (Italia), care vor reveni după cinci luni şi jumătate petrecute în spaţiu.

Evenimentul, transmis în direct de NASA, va fi difuzat pe un ecran uriaş în centrul oraşului New York, în Piaţa Time Square, unde va putea fi urmărit de mii de persoane.

Torţa olimpică măsoară 95 cm şi cântăreşte 1,8 kilograme, fiind concepută pentru a fi purtată cât mai uşor.