ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Transcarpatia - regiune a Ucrainei aflată la nord de România, având capitala regională la Lviv, stă pe un butoi cu pulbere, din cauta separatiştilor maghiari.

Războiul cu rebelii proruşi din estul Ucrainei este doar o faţetă a monedei, cealaltă este situaţia tot mai tensionată din Transcarpatia.

Aici, făcând parcă jocul Rusiei, extremiştii maghiari, deveniţi tot mai vocali, instigă populaţia să iasă în stradă, pentru a obţine autonomia Transcarpatiei.

Ultimul apel a fost lansat săptămâna trecută de liderul organizaţiei de tineret a Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, Nandor Dupka.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut în mai autonomie pentru comunităţile maghiare din Ucraina, declanşând un scandal diplomatic.

Procuratura Transcarpatia susţine că în ultima vreme se înregistrează o activizare a agenţilor secreţi ruşi în Transcarpatia, locuită preponderent de ruteni şi unguri, care încearcă să destabilizeze zona cu pretenţii autonomiste.