ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 14:14 Premierul Victor Ponta, aflat la Atena, și-a manifestat susținerea față de Executivul pro-european de la Chișinău.
Reafirm sprijinul Guvernului României pentru Guvernul pro-european de la Chişinău, condus de prim-ministrul Leancă. Cred că România are interesul să sprijine acest guvern şi cred că orice atac împotriva domnului Leancă este un sprijin pentru Voronin şi pentru comunişti.

Trebuie să sprijinim guvernul pro-european, nu să-l atacăm din motive naţionale şi, repet, între Leancă şi domnul Voronin, eu îl aleg pe domnul Leancă.

[divider]

UPDATE 12:40 Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că va veni miercuri în România, pentru a discuta cu omologul său român, Traian Băsescu.
Domnul premier a avut o întâlnire cu premierul Ucrainei şi au discutat mai multe subiecte. Eu voi pleca mâine în România pentru a discuta cu Traian Băsescu. Cu vecinii trebuie să trăieşti bine. Leancă la Kiev, eu la Bucureşti.

[divider]

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care cere examinarea posibilitaţii anexării Transnistriei la Federaţia Rusă, informează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

Solicitarea vine în contextul în care locuitorii din Crimeea s-au pronunţat masiv la referendumul de duminică în favoarea alipirii teritoriului la Rusia, iar Moscova a recunoscut independenţa regiunii, în ciuda ameninţărilor şi protestelor din partea comunităţii internaţionale.

Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a anunţat în această dimineaţă la Chişinău o conferinţă de presă pe teme "de actualitate", unde se aşteaptă o declaraţie în privinţa situaţiei din regiune, după referendumul din Crimeea şi după recunoaşterea de către Rusia a independenţei peninsulei.

În această săptămână, Parlamentul de la Moscova este aşteptat să se pronunţe în legătură cu proiectul de lege propus de deputaţii Partidului Rusia Dreaptă, care prevede facilitarea anexării de noi teritorii la Federaţia Rusă.

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a menţionat că proiectul de lege face posibilă doar anexarea Crimeei, nu însă şi a Transnistriei.

"Autoritaţile moldoveneşti nu pot fi numite cu siguranţă neefective. Mai mult decât atât, Transnistria ar putea fi nevoită să organizeze un referendum conform legislaţiei moldoveneşti, dar într-o republica separatistă exista o legislaţie proprie. Autoritaţile din Republica Moldova nu au nici o influenţă în Transnistria, care ar putea să se adreseze Rusiei cu rugămintea de a fi anexată", se menţionează în solicitare.

Săptămâna trecută, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, a avertizat în privinţa încălcării drepturilor cetăţenilor ruşi din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina.

"Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană şi restul lumii ar fi o ameninţare directă la securitatea şi libertăţile constituţionale ale celor 200.000 de cetăţeni ruşi cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituţionale ale cetăţenilor săi", a afirmat Dmitri Rogozin, într-o postare pe Twitter.

Rusia participă cu un contingent militar la "forţa de menţinere a păcii" din regiunea transnistreană, ca urmare a conflictului armat dintre Chişinău şi Tiraspol din 1992, autorităţile de la Chişinău cerând în mai multe rânduri înlocuirea acestor forţe ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat internaţional.

De mai mulţi ani, comunitatea internaţională încearcă să negocieze o soluţie la "conflictul îngheţat" din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de "5+2", din care fac parte , în afară de Chişinău şi Tiraspol, Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori, însă negocierile se află în impas în ultima perioadă.