ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii occidentali care în ianuarie au mărșăluit pe străzile Parisului cu sloganul ”JE SUIS CHARLIE”, pentru a apăra dreptul la liberă exprimare, aplică unități de măsură diferite în cazul conflictului din Ucraina. Patru jurnaliști ruși au fost arestați în ultimele zile în Ucraina și trimiși în Rusia. Trei dintre ei au fost arestați în timp ce filmau o manifestație a opoziției. Ministrul rus de Externe a calificat acțiunea drept o ”provocare”.

[p] LIBRARIE.NET – Cărţile pe care le cauţi

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Aceiași lideri occidentali care s-au solidarizat cu caricaturiștii de la Charlie Hebdo au închis ochii, pe 12 februarie, când parlamentul de la Kiev a decis să suspende, până la finalul conflictului din Donețk, toate acreditările pentru peste 100 de mass-media ruse. Pe motiv de securitate. Decizia a revoltat Moscova, dar și OSCE, care este prezentă în estul Ucrainei cu o misiune de monitorizare. Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Diana Mijatovici, a declarat că ”lipsa transparenței in acest caz este alarmantă”, iar autoritățile trebuie să-și explice clar decizia de interzice presei ruse să mai transmită informații, relatează site-ul Antidiplomatico.it.

Săptămâna trecută, serviciul ucrainean de securitate (SBU) a arestat a arestat jurnaliști ai primului canal de televiziune rus, Elena Makarova și Sergueï Korenev, precum și un ziarist de la NTV,

Andreï Grigoriev, care se aflau la Kiev. Serviciul ucrainean de securitate a indicat că toți vor fi trimiși la Moscova și li se va interzice să intre în Ucraina timp de cinci ani.

NTV a anunțat că Grigoriev a fost deja trimis la Moscova. ”M-au arestat când eram în centrul Kievului, în timp ce filmam o manifestație la care participau membri ai Pravyi Sector, suporteri fotbaliști și alte persoane care nu sunt de acord cu linia actualului guvern”, a spus jurnalistul NTV.

Unei alte ziariste de la NTV, Inna Ossipova, i s-a interzis să intre în Ucraina, imediat după ce a ajuns pe aeroportul din Kiev. I s-a confiscat pașaportul și, pentru moment, este blocată în aeroport, conform Russia Today.

SBU a emis un comunicat sec, în care spune că jurnaliștii ruși reținuți au fost eliberați. Și în care îi avertizează pe ucraineni să nu cumva să colaboreze cu presa de la Moscova.