ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De teama unor grupuri armate ruse care ar putea trece granița din Transnistria în Ucraina, autoritățile de la Kiev au luat măsuri speciale. Armata ucraineană fortifică graniţa cu Republica Moldova, militarii începând să sape tranşee de-a lungul celor 400 de kilometri de frontieră, folosind utilaje speciale.

Autorităţile de la Kiev susțin că principalul motiv este acela de a limita numărul celor care trec ilegal graniţa. Neoficial, se spune că Ucraina se teme, în contextul confruntărilor zilnice din est, că Transnistria ar putea forma grupuri armate care ar putea trece graniţa. ”Este o zonă periculoasă”, spun autorităţile ucrainiene. Numai anul trecut, aici au fost confiscate mărfuri de contrabandă în valoare de 170 de mii de euro.

La graniță sunt săpate niște tranșee cu o lățime de 3,5 metri și o adâncime de 2-3 metri. Șanțul protector se va întinde, în total, pe o distanță de 450 de kilometri. Frontiera va fi gata până la Crăciun. Motivul oficial invocat - împiedicarea trecerii ilegale a frontierei cu tancuri transnistrene, transportoare blindate și alte echipamente militare, scrie site-ul Vocea Rusiei.

Problema ar fi cei aproximativ 1500 de militari ruşi staţionaţi în Transnistria. În luna martie, autorităţile de la Kiev au dispus creşterea numărului vameşilor şi a sporit nivelul de securitate la graniţa cu Moldova.

Mai mult, există temeri că în Transnistria s-ar putea forma grupuri de militanţi care ar putea fi trimişi apoi în Ucraina.