ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 15 septembrie expiră embargoul asupra cerealelor ucrainene pe care Comisia Europeană l-a agreat pentru cinci țări UE, printre care și România.

Guvernul de la Varșovia a anunțat că va emite un decret de interzicere a exporturilor de cereale ucrainene către Polonia, în cazul în care Comisia Europeană nu va prelungi embargoul după 15 septembrie.

Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării de la Varșovia, Waldemar Buda.

Comisia Europeană a permis unui număr de cinci state UE (printre care și România) să impună un embargo Ucrainei, însă, Buda declară că se teme că Bruxelles-ul nu va prelungi măsura.

Oficialul a spus, însă, că țara sa nu poate relua importurile de cereale din Ucraina într-o perioadă în care fermierii tocmai au încheiat recoltatul și doresc să își vândă produsele.

Pe de altă parte, Buda a dat asigurări că tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia către Africa și Orientul Mijlociu va continua, nefiind afectat de restricții.

Embargoul impus de Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria împotriva Ucrainei – și agreat de Comisia Europeană în mai - se referă la grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui și expiră pe 15 septembrie.

Apropierea datei fatidice de 15 septembrie provoacă agitație și în celelalte patru țări.

Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit la București cu omologul său din Ungaria.

Cei doi oficiali au cerut Comisiei Europene să prelungească embargoul cel puțin până la sfârșitul anului acesta.

Însă presiunile Kievului asupra Bruxelles-ului sunt uriașe.

Ce va face România, în cazul în care Comisia Europeană nu va prelungi embargoul?

Va lăsa capul în pământ și va accepta ca fermierii ei să fie călcați în picioare și aduși la sapă de lemn?

Sau va avea curajul Poloniei de a pune interesul național pe primul loc, chiar cu prețul sfidării Bruxelles-ului?