ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scena politică din Hexagon a luat foc după ce președintele francez a sugerat crearea unui sistem comun de apărare a UE dotat inclusiv cu arme nucleare.

Emmanuel Macron nu are astâmpăr. După ce a propus trimiterea de trupe NATO în Ucraina, acum vrea să „nuclearizarea” Europei împotriva Rusiei.

Într-un interviu acordat vineri grupului de ziare regionale EBRA și publicat sâmbătă, liderul de la Elysée a afirmat:

„Sunt pentru deschiderea acestei dezbateri care trebuie să includă apărarea antirachetă, tirurile cu arme cu rază lungă de acțiune, arma nucleară pentru cei care o au sau dispun pe teritoriul lor de arme nucleare americane.

„Să punem totul pe masă și să ne uităm la ceea ce ne protejează cu adevărat într-un mod credibil.”

 Macron a afirmat că Franța își va păstra „specificitatea, dar este gata să contribuie mai mult la apărarea teritoriului Europei”.

El a adăugat amenințător:

„A fi credibil înseamnă și a avea rachete cu rază lungă de acțiune care să-i descurajeze pe ruși. Și mai există arme nucleare. Doctrina franceză este că le putem folosi atunci când interesele noastre vitale sunt amenințate. Am spus deja că există o dimensiune europeană a acestor interese vitale.”

În afara Rusiei, în Europa mai dețin arme nucleare proprii doar Marea Britanie și Franța, aceasta din urmă fiind și singura putere nucleară din UE.

În Europa, sunt stocate arme nucleare americane în Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia.

Afirmațiile belicoase ale lui Macron vin după ce, acum câteva zile, într-un discurs rostit la Universitatea Sorbona, declarase:

„Descurajarea nucleară este un element de disuasiune credibil și deci un element inevitabil al apărării continentului european.”