ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziarul american publică o serie de imagini din satelit care arată că, după au cucerit Avdiivka, în calea rușilor mai stau doar niște sisteme de apărare rudimentare.

În articolul publicat pe 2 martie și intitulat „Fortificațiile uimitor de slabe ale ucrainenilor favorizează înaintarea rușilor”, New York Times scrie:

„Aceste linii de tranșee duc lipsă de multe fortificații suplimentare, care ar putea contribui la oprirea tancurilor ruse și la protejarea rutelor principale.”

Descriind liniile de apărare ale forțelor ucrainene care stau în fața trupelor ruse în înaintarea acestora spre vest, pe baza imaginilor din satelit, NY Times afirmă că e vorba de „fortificații primitive din pământ, adesea dotate cu un tranșeu de-a lungul căruia trupele de infanterie pot atinge pozițiile de tragere cele mai apropiate de inamic, dar nimic mai mult”.

Și ziarul american notează pe un ton critic:

„Comandamentul ucrainean a avut suficient timp să pregătească apărarea în afara Avdiivkăi.”

Și că, deși dincolo de Avdiivka se pregătesc noi poziții defensive, acestea „nu sunt comparabile ca dimensiune cu fortificațiile rusești din sud”.

Pentru a oferi termeni de comparație, NY Times folosește tot imagini luate din satelit pentru a descrie fortificațiile rusești de la Verbove, care „arată cu totul altfel”:

„Verbove posedă un inel de fortificații concentrice. Acesta începe cu un tranșeu suficient de larg pentru a prinde în capcană tancurile și vehiculele blindate care înaintează, urmat de o rețea de obstacole din ciment numite Dinți de Dragon, care folosesc de asemenea la oprirea vehiculelor și, în fine, un tranșeu larg pentru infanterie.”

Ziarul american comentează de asemenea că rușii au început să construiască aceste sisteme de apărare cu șase luni înainte de ofensiva forțelor ucrainene, în timp ce Ucraina a început să fie preocupată de aspectul apărării doar de trei luni încoace. Înainte era doar cu gândul la ofensivă.

Acum situația este mult mai complicată, conchide New York Times:

„Întârzierile în contrucția fortificațiilor înseamnă că trupele ucrainene vor trebui să își consolideze liniile defensive sub tirul armatei ruse, ceea ce va face sarcina lor mult mai dificilă.”

În urmă cu câteva zile, publicația ucraineană Strana cita postarea pe X (Twitter) a unui inginer militar care se plângea tocmai de degringolada care domnește în armata ucraineană.

„Inginerii geniști nu știu să anticipeze și formulează cererile în momentul greșit.”

În plus, dotările elementare lasă de dorit. Inginerul afirmă:

„Când ajung într-un loc, nu am nici hartă, nici o motivație potrivită. În general, ei spun: «Trebuie să săpăm de la acel buștean până la pâlcul de copaci». Dar nu așa funcționează lucrurile. Fortificațiile trebuie să fie continue.”

Mai mult, ucrainenii duc lipsă și de materialele elementare – inclusiv lemn și ciment -, se plânge inginerul citat:

„Geniștii nu au voința și determinarea de a insista asupra acestor aspecte, iar Grupul Tactic Operațional nu are bani.”

De asemenea, pentru procurarea echipamentelor de construcție ar fi necesară încheierea unor contracte cu niște antreprize, dar acest lucru nu se întâmplă.

După căderea Avdiivkăi, Igor Luțenko, un fost parlamentar ucrainean, actualmente combatant pe front, declara că trupele ruse au ajuns la un „ritm stabil” de înaintare și nu mai pot fi oprite în marșul lor spre Nipru.